zondag 10 juli 2011

bodem voor de pizza

pizzabodem

Hoe ik zelf altijd de bodem maak.
Per bodem;
150 gram bloem
ongeveer 20 gram verse gist (van warme bakker)
     kan ook half zakje gist (hooguit) van Dr. Oetker 7g
100 ml melk
snufje zout
teelepel suiker (voorkeur basterd)
eetlepel olijfolie (voorkeur met 2% chillipeper)

Melk opwarmen tot polstemparatuur (als babymelk opwarmen)
suiker en daarna gist erin, doorroeren en geheel minuut laten staan.


Doe de meel in een kom en voeg een snuf zout toe. Giet de olijfolie over de meel en roer met garde goed door. Maak in het meel een kuiltje en giet ineens de warme melk erin.
Met een houten lepel doorroeren tot er een homp deeg ontstaat. Je strooit op je werkblad, je handen en het deeg wat bloem. Kneed het deeg verder met je handen tot een mooie een mooie gladde bal deeg. In een schone kom strooi je ook wat bloem. Daarin leg je het deeg, leg er een theedoek overheen en zet het een halfuur op een warme plaats weg om te rijzen.
Van het gerezen deeg maak je met de hand een mooie pizza bodem. Vind je dit lastig, gebruik dan gewoon de deegroller.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen