Echt niet zomaar recepten, maar recepten van gerechten welke we bij ons thuis lekker vinden en ik dan ook vaak bereid. Bijzonder ook dat het recepten zijn waarvan een deel van de ingrediënten van onze eigen tuin komen.
De recepten vind je in dezelfde volgorde als in het lijstje hierboven.
Gestoofd rundvlees uit Florence, Stracotto alla Fiorentina
Oorspronkelijk was het mijn bedoeling een hachee te maken, maar als enig Italiaans alternatief kwam ik hier op uit, met dank aan De Zilveren Lepel.
Het is een heerlijk smaakvol gerecht. Aanrader is er een aardappelpuree bij te maken
Voor 6 personen
3 wortelen
1 kg mager rundvlees
40 g pancetta (gerookt spek), in reepjes
1 stengel bleekselderij, fijngehakt
1/2 ui, fijngehakt
4 eetlepels olijfolie
175 ml rode wijn
500 g tomaten, ontveld, ontpit en kleingesneden (kan ook uit blik)
zout en peper
Snijd een paar reepjes van een van de wortelen en hak de rest fijn. Lardeer (even googelen) het vlees met de reepjes wortel en pancetta en wrijf het met zout en peper in. Bind het met keukengaren netjes op. Doe de selderij, ui en fijngehakte wortel met het vlees en de olie in een pan. Bak het op hoog vuur aan alle kanten bruin, keer het vaak. Giet er de wijn bij en laat hem verdampen. voeg de tomaten toe, zet het vuur laag en laat het gerecht zo'n 2 uur afgedekt pruttelen. Haal het vlees uit de pan, verwijder het garen, snijd het vlees in plakken en leg ze op een warme schaal. Werk het stoorvocht en de groenten door een groentemolen, of gebruik een staafmixer en giet de puree over het vlees.
Pompoengnocchi, gnocchi di zucca mantovani
Gnocchi is een klassieker uit de Italiaanse keuken en wordt als primi piatti geserveerd. De ingrediënten zijn eenvoudig, maar ze smaken als een echte delicatesse. Het lekkerste is de eigengemaakte gnocchi, maar als je er niet de tijd voor hebt zijn ze bij een grotere supermarkt ook kant en klaar te koop en kun je zelf de lekkere saus samenstellen.
Het volgende recept is echter niet met een bloemige aardappel gemaakt, maar met pompoen als hoofdbestanddeel. Deze gnocchi heeft een heerlijke licht zoete smaak.
Voor 5 personen
500 g geschilde pompoen
zout ca. 150 g bloem (ik heb uiteindelijk meer gebruikt)
50 g verkruimelde amarettikoekjes (bitterkoekjes)
2 eieren
75 g boter, gesmolten
75 g Parmenzaanse kaas, geraspt
Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de pompoen in blokjes, doe ze in een ovenschaal en rooster ze 45 minuten in de oven.
Druk de warme pompoen direct door een zeef en kneed ze met een snufje zout, de bloem, koekkruimels en eieren tot een glad en soepel deeg.
Rol het deeg tot rollen ter dikte van uw vingers.
Snijd deze in stukjes van 2-3 cm lang en laat ze met lichte druk over de tanden van een vork rollen, zodat ze de kenmerkende ribbels krijgen. Kook de gnocchi gaar in een grote pan met licht gezouten kokend water. Ze zijn klaar zodra ze boven komen drijven. Schep ze met een schuimspaan uit de pan en laat ze uitlekken. Besprenkel ze met de gesmolten boter en bestrooi ze met de geraspte kaas,
Aardappelpuree met pastinaak en tijm
Onbekend zijn recepten met de smakelijke roomwitte winterse pastinaak. tijd om daar verandering in te brengen. Pastinaak is namelijk zo'n dankbare groente om zelf te verbouwen. Je kunt ze tot ver in het najaar in de grond laten zitten. Zelf heb ik ze in december geoogst en waren daardoor wel wat groot.
Deze stampot heb ik gemaakt voor ons vijven en ik had veel gemaakt dacht ik, maar alles kwam schoon op.
Voor 5 personen
aardappelen hoeveelheid voor een stampot voor 5 personen
3 grote uien
2 grote pastinaken
flinke scheut olijfolie
1 afgestreken eetlepel tijm
1 dl (warme) volle melk
75 g boter
zout en vergemalen zwarte peper
1 tl nootmuskaat
Schil de aardappels, snijd ze in grove stukken en kook ze in een grote pan gaar. Snijdt de uien in kleine stukjes. Schil de pastinaken met een dunschiller en snijd ze in grove stukken. Doe de olijfolie in een pan en bak hierin de uien grazig. Voeg de pastinaak toe samen met de tijm en het water.
Laat de pastinaak in een kwartiertje gaar stoven met een deksel op de pan. Als ze na een kwartier nog niet gaar zijn neem je wat langer de tijd tot ze gaar zijn om straks fijn te kunnen stampen.
Giet de aardappels af, voeg de melk en boter toe en stam de aarappels tot een romige puree. Voeg zonodig meer melk toe. Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Prak de gare pastinaken met een aardappelstamper fijn en roer het door de aardappelpuree tot een glad geheel.
Als je een mooie schaal hebt gebruik deze dan om de puree in te serveren en mooi glad te strijken, of breng bijvoorbeeld een gewelft motief aan. Om het af te maken strook je er nog wat nootmuskaat over.
De stampot heeft een iets zoetige smaak en wij waren allemaal verrast door de fijne smaak. Dit is een aanrader en zal ik vaker maken.
Jagersstoof van kip
pollo alla cacciatora
bron: Jamie's italië, Jamie O,iver
voor 4 personen
1 kip van 2 kg, in stukken of vergelijkbaar aan stukken kip
zeezout en zwarte peper uit de molen
8 laurierblaadjes
2 takjes verse rozemarijn
3 tenen knoflook, gepeld (1 geplet, 2 in plakjes gesneden)
1/2 fles chianti (ik heb een restje glühwein met rode wijn gebruikt)
bloem
extra vierge olijfolie
6 ansjovisfilets
een handvol groene en zwarte olijven zonder pit
2 blikken van 400g gepelde tomaten
Wrijf de stukken kip in met zout en zwarte peper uit de molen en leg ze in een kom. Doe de laurierblaadjes, de takjes rozemarijn en de geplette teen knoflook erbij en giet de wijn erover. Laat de kip minstens een uur, maar liefst een hele nacht in de koelkast marineren. In de winterperiode is dit fijn, ik leg dan de kip in een koude schuur.
Verwarm de oven voor op 180 graden. Laat de stukken kip uitlekken (bewaar de marinade) en dep ze droog met keukenpapier. Bestuif de kip met bloem en schud de overtollige bloem eraf. Zet een braadpan op het vuur, giet er als de pan goed heet is een scheut olijfolie in, bak de stukken kip rondom bruin aan en zet ze even opzij.
Zet de pan weer op het vuur en doe de plakjes knoflook erin. Bak de knoflook licht goudruin en doe de ansjovis, olijven, tomaten kapot gestoken met een houten lepel, inclusief marinade erbij. Laat dit aan de kook komen. Doe vervolgens alles in een ovenschaal (römertopf) en dek deze af met een dubbele laag zilverfolie en zet hem 1,5 uur in de oven.
Schep het vet dat bovendrijft af, roer en proef en doe er zo nodig een beetje zout en peper bij. Haal de laurierblaadjes en takjes rozemarijn uit de ovenschaal en serveer de stoof met een salade of wat cannellini-bonen en een flink glas rode wijn.
Foccaccia con cipolle
Plat brood met uien
Bron: Italië cultuur en keuken, Ingeborg Pils, Stefan Pallmer
voor 4 personen
42g verse gist
snufje suiker
400g bloem, plus wat extra om te bestuiven
1tl zout
125ml olijfolie, plus wat extra om in te vetten
2 uien, in dunnen ringen
100g zwarte olijven, ontpit
2-3 tenen knoflook, fijngesneden
1el grof zeezout
2tl grof gemalen peperkorrels
Verkruimel de gist in een kom met 250ml lauwwarm water en laat hem samen met de suiker hierin oplossen. Roer er 4 eetlepels bloem door en zet dit mengsel afgedekt 15 minuten op een warme plaats, tot zich schuim vormt.
Zeef de rest van de bloem boven een kom, maak een kuiltje in het midden en schenk hierin het gistmengsel. Voeg het zout en 3-4 eetlepels olijfolie toe en kneed alles tot een soepel deeg. Vorm hier een bal van en laat deze op een warme plaats afgedekt circa 1 uur rijzen, tot hij in volume is verdubbeld.
Verwarm de oven voor op 250 graden. Kneed het deeg nogmaals flink door. Vet een bakplaat in met olijfolie en rol het deeg op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een lap van circa 2cm dik. Leg deze op de bakplaat en prik met een vork kleine gaatjes in het oppervlak. Verdeel de uienringen, olijven en knoflook erover. Besprenkel het brood met de resterende olijfolie, strooi het zeezout en de peper erover en bak het brood circa 20 minuten.
Vignole, stoofpot van lentegroenten
Bron: Jamie's italië, zowel van zijn boek alsook de televisiereportage in Italië
Vignole, of vignarola, is het Romeinse woord voor deze ongelofelijke stoofschotel die echt een eerbetoon aan de lente is. Probeer hem alsjeblieft - je zult hem daarna keer op keer willen maken! Als je geen kippenbouillon voorhanden hebt, kun je ook wat kookvocht van de bonen, prei en snijbiet gebruiken. Je kunt de gekookte prosciutto erin laten zitten of die er voor het serveren uit halen, wat je wilt.
Voor 4 personen
4 kleine of paarse artisjokken
zeezout en zwarte peper uit de molen
350g gedopte verse jonge tuinboontjes
6 jonge preitjes, of 1 gewone prei, het buitenste blad verwijderd, in stukken
van 8 cm gesneden, gewassen
200g snijbiet of spinazie
extra vierge olijfolie
1 kleine witte ui, gepeld en fijngehakt
3dl kippenbouillon
350g verse gedopte erwten
4 dikke plakken prosciutto
een klein bosje verse munt, alleen de blaadjes, gehakt
een klein bosje verse bladpeterselie, alleen de blaadjes, gehakt
Doe de artisjokken in een pan koud, gezouten water en breng ze aan de kook. Kook ze ongeveer 10 minuten of tot ze zacht zijn (controleer dat door met een mes in het hart te prikken) en laat ze uitlekken. Laat ze afkoelen, pel de buitenste blaadjes eraf tot je bij de malse, bleke blaadjes komt en schep het hooi eruit met een theelepel. Breek het hart in vieren.
Vul de pan opnieuw met water, doe er wat zout in en laat het aan de kook komen. Blancheer de tuinbonen een minuut, schep ze met een schuimspaan uit het water en laat ze uitlekken. blancheer de preitjes 3 tot 4 minuten, tot ze zacht zijn en de snijbiet tot de blaadjes net slap zijn.
Zet een pan op het vuur die zo groot is dat alle ingrediënten erin kunnen en geit er ene flinke scheut olie in. Fruit de uitjes 10 minuten tot ze zacht zijn, doe de kippenbouillon en de erwten erbij en breng het zaakje aan de kook. Leg de plakken proscuitto erop en laat het ongeveer 10 minuten zachtjes pruttelen, tot de erwten gaar en zahct zijn en de smaak van de prosciutto in zich opgenomen hebben.
Scheur de prei in reepjes en roer deze samen met de grof gehakte snijbiet of spinazie, artisjok en tuinbonen door de erwten. Breng het mengsel weer aan de kook en laat alle groenten samen nog eens 10 minuten heel zachtjes pruttelen.
Proef en voeg zout en peper naar smaak toe. Roer er vlak voor het serveren de gehakte kruiden door en maak het gerecht af met een flinke scheut extra vierge olijfolie.
Nieuwe aardappels met rozemarijn
Voor 4 personen
25 g boter
100 ml olijfolie
1 takje verse rozemarijn
1 teen knoflook
700 g nieuwe aardappels (ik heb vandaag geoogste Lekkerlander gebruikt0
zout
Verhit de boter en olie in een ruime pan, voeg de rozemarijn, knoflook en aardappels toe, roer en dek de pan af. Bak de aardappels op laag vuur goudbruin. Haal de knoflook en rozemarijn eruit en gooi ze weg. Bestrooi de aardappels met zout en serveer.
Sla met sperziebonen en rode biet
Insalata di lattuga,
fagiolini e barbietole
Voor 6 personen
voorbereidingstijd 20 minuten
kooktijd 10 minuten
4 eetlepels olijfolie
sap van 1/2 citroen, gezeefd
1 eetlepel dijonmosterd
1 teen knoflook, in heel dunne plakjes
1 takje peterselie gehakt
120 g sperziebonen
2 grote rode bieten, gekookt, geschild en
in repen van 5 cm
1 komkommer, geschild, in de lengte gehalveerd en
in dunne plakjes
1 krop sla, gehakt
1/2 groene paprika, zaadjes verwijderd en
in repen
200 g emmentaler, in blokjes ( ik heb hieronder pecorino gebruikt)
zout en peper
Klop een dressing van de olijfolie, het critroensap, de mosterd en de knoflook en breng op smaak met zout en peper. Roer de peterselie erdoor.
Kook de sperziebonen 10 minuten in kokend water met zout. Giet af en laat schrikken onder koud stromend water. Laat uitlekken, dep de bonen droog met keukenpapier en halveer ze.
Doe de bonen, rode biet, komkommer, sla, sjalot, groene paprika (paprika ontbrak in de sla hierboven) en kaas in een slakom, schep er een paar eetleperls dressing over en hussel door elkaar.
Dien meteen op, met de resterende dressing ernaast.
Kropsla en eikenblad salade met Reggiano kaas
Dit is zoals veel salades lekker fris en makkelijk te maken.
Voor 4 personen
Eén kropsla
Een aantal rode eikenblad bladeren
2 EL snippers van een Reggiano kaas (ik gebruik 3 jaar oude kaas)
1 EL Balsamico azijn
3 EL Extra vergin olijfolie
peper
De met kraanwater afgespoelde en in een slacentrifuge gedroogde sla in kleinere stukken in een slakom. Voeg de balsamico azijn, en olijfolie toe en breng het met een beetje peper op smaak.
Strooi de reggiano snippers erover en de salade is klaar.
Selderij in Bechamel
Voor 4 personen
20 g boter, iets extra voor de schaal
1 kg bleekselderij, schoongemaakt
1 hoeveelheid bechamel (zie recept Bechamel onderaan deze pagina)
40 g parmezaan, vers geraspt
zout
Verhit de oven tot 200 graden en beboter een ovenschaal.
Halveer de stengels selderij in de lengte, kook ze 10 minuten in water met zout,
laat ze uitlekken en leg ze in de ovenschaal.
Lepel er de bechamel overheen, leg er klontjes boter op en
bestrooi het geheel met parmezaan. Zet het 15 minuten in de oven
tot het goudbruin is en borrelt.
Brandnetelsoep
Het recept van de brandnetelsoep komt van het blog van Appelvrouw. Hierop heeft Jet dit recept van priksoep gezet. Door haar was mijn nieuwgierigheid gewekt dit recept eens te proberen. En... het smaakt heerlijk.
Knip een vergiet vol brandneteltopjes..van ongeveer 5 cm, was deze minstens twee keer (met handschoenen aan, of gebruik een schuimspaan om de netels uit het water te halen..de prik gaat er pas af als de netels verhit worden).
Hak een sjalot en een teentje knoflook fijn en smoor deze totdat het sjalot glazig is in twee eetlepels olijfolie.( wil je een gebonden soep, voeg dan nu een eetlepel bloem toe en roer dat goed door de olie..laat even meebruinen)
Voeg de brandnetels toe en een halve liter kokend water. Laat de soep 5 minuten pruttelen en maak de soep dan fijn met een staafmixer.
Proef op zout en peper, je kunt ook een kruidenbouillonblokje toevoegen.
Voeg een scheutje room of een eetlepel mascarpone toe per soepkom en bestrooi de soep eventueel met zelfgebakken croutons.
Je kunt ook een geraspte aardappel meekoken voor een stevige soep, of enkele takjes kervel voor meer aroma.
Kip in de Römertopf
Voor 4 personen
1 takje verse rozemarijn, fijngehakt
1 takje verse tijm, fijngehakt
1 takje verse bonenkruid, fijngehakt
2 theelepels gedroogde oregano
4 blaadjes verse salie, fijngehakt
2 takjes verse bladpeterselie, fijngehakt
1 braadkip
zout en peper
Verhit de oven tot 220 graden. Week de Römertopf 5 minuten in warm water en giet hem leeg maar droog hem niet af. Leg de helft van de kruiden op de bodem. Bestrooi de kip met zout en peper en bind hem met keukengaren op. Leg hem in de Römertopf en bestrooi hem met de rest van de kruiden. Zet de schaal 75 minuten in de oven en laat de kip goed gaar worden.
Amerikaanse macaroni uit de Römertopf
Voor 4 personen
500 g macaroni
1/2 bakje champignons in schijfjes
2 eieren
1 ui in stukjes
1 pakje slagroom (200 ml)
1/2 paprika in stukjes
1 zakje geraspte kaas (200 g)
2 teentjes knoflook geperst
2 dikke plakken boterhamworst in blokjes
provencaalse kruiden
olijfolie voor invetten Römertopf
Zet de Römertopf in het water en verwarm een electrische oven voor op 180 graden. kook ruim water in een pan en kook hierin de macaroni volgens de verpakking, maar dan wat steviger, al dente (1 minuut korter).
Intussen klop je in een kom de slagroom los en meng daarna de eieren erdoor. Meng vervolgens de knoflook, ui en paprika door het mengsel. Voeg naar smaak de kruiden toe. Naar eigen smaak kun je natuurlijk ook andere kruiden gebruiken.
Na 45 minuten haal je het deksel eraf en laat de Römer nog 15 minuten in de oven zodat de kaas mooi smelt.
link
Marokkaanse munttheeDe oude theepot van oma die we hebben gebruikt voor het maken van de Marokkaanse muntthee. Hier nog met een hoeveelheid blaadjes voor 1 persoon.
2 eetlepels olijfolie
25g boter
300 g uien, in dunne plakjes
2 takjes verse tijm (alleen de blaadjes)
6 eieren, zout
Vanmiddag op herhaling en... met succes.
Pas toen pan vol aardappelen gekookt waren de andijvie uit de vrieskist gehaald. Zo bij de afgekookte aardappelen de pan in met een flinke scheut melk. Even met de stamper erop en klaar was de stampot andijvie.
Ondanks dat de andijvie uit de vriezer kwam, was dit eigenlijk niet te proeven.
Pastinaak recepten
Pastinaak Gember Soep
De pastinaak soep (gemaakt zonder gember, maar verder volgens recept), ook met een pepertje van eigen plant.
Aardappel, wortel en ui in teracotta
Voor 4 personen
olijfolie
400 g aardappels, in dunne plakjes
300 g uien, in ringen
200 g wortelen, in dunne plakjes
6 verse blaadjes basilicum, gescheurd
50 g emmental, vers geraspt
zout en peper
1 kg wortelen
40 g boter
2 eieren
5 eetlepels parmezaan, vers geraspt
mespunt vers geraspte nootmuskaat
120-150 g paneermeel
70 g emmental, in reepjes
4 eetlepels bloem
plantaardige frituurolie
zout en peper
Voor 4 personen
25 g boter, plus eits extra's voor de schaal
1 kg bleekselderij, schoongemaakt
1 hoeveelheid bechamel*
40 g parmezaan, vers geraspt (bji Lidl per 100 gr, Albert Heijn per 40 gr.)
zout
Verhit de oven tot 200C en beboter een ovenschaal. Halveer de stengels selderij in de lengte, kook ze 10 minuten in water met zout, laat ze uitlekken en leg ze in de ovenschaal. Lepel er de bechamel overheen, leg er klontjes boter op en bestrooi het geheel met parmezaan. Zet het 15 minuten in de oven of tot het goudbruin is en borrelt.
*Zie voor het basisrecept béchamel onderaan op deze pagina.
25g boter
2 preien (alleen het wit), in dunne plakjes
3 aardappels, in blokjes
1 liter groentebouillon
250g waterkers, fijngehakt
mespunt vers geraspte nootmuskaat
150ml slagroom
zout en peper
opdienen met beboterde stukjes geroosterd brood.
25g boter, gesmolten, plus iets extra's voor de schaal
600g gekookte rode biet, geschild en in plakken van 5mm dik
300ml béchamel (zie onderaan bij* bechamel basisrecept)
490 gr tarwebloem
21 gr verse gist (zakje van 7 gr gistkorrels kan ook)
1 losgeklopt ei (voor glans)
handjevol havermout
handjevol rozijnen
40 gr geroosterde en gehalveerde hazelnoten
Nog nooit heb ik een deeg met stukjes thuis gemaakt. Ik was dan ook overdonderd met de nu al mooie structuur.
Smullen maar.
75 g boter
2 tenen knoflook, fijngesneden
2 courgettes, in halve plakjes
1 tl fijngehakte salie
100 g Parmenzaanse kaas, geraspt
6 eieren
snuf zout
6 eetlepels melk
pakje creme fraiche
snijbiet hoeveelheid om je ovenschaal goed mee te kunnen vullen
1kg courgette
2 uien
200 gram selderij
200 gram prei
5 teentjes knoflook
1,5 / 2 bouillonblokjes
1 liter water
80 gram boursin (1 pakje)
spekjes
Kook het water met de bouillonblokjes en voeg de prei, uien, selderij en knoflook (geperst of kleingesneden) toe. Even laten koken en voeg dan de courgettes toe. Laten koken tot de courgette zacht is. Pureer de soep.
Bak intussen de spekjes op in een pan zonder boter en voeg deze samen met de courgette toe. Laat de soep even koken tot de boursin gesmolten is.
Tijd:
Ongeveer 30 minuten.
Bovenstaande is genoeg voor 4 personen. Lekker met een stokbroodje erbij!
Dit recept heb ik van Freggel van het moestuinforum
1 ei, losgeklopt
50g mozzarella in plakjes gesneden
25g Italiaanse salami, in blokjes
25g gekookte ham, in blokjes
25g ricotta, verkruimeld
zout en peper
Verhit de oven tot 220 graden en laat de bakplaat erin.
Meng met het ei de mozzerella en de salami. Bestrooi met peper en royaal met zout en doe de ricotta erbij.
Haal de hete bakplaat uit de oven en bestrooi deze met wat bloem. Leg er een pizzabodem op en verdeel het mengsel over de helft van de bodem. Leg de plakjes mozzarella erop en vouw de bodem eroverheen. Druk de randen goed dicht. Zet de bakplaat in het midden van de oven en bak de Calzone in 15 minuten goudbruin.
6 dunne plakjes stevige courgette olijfolie
8 basilicumblaadjes zeezout en zwarte peper
10 dunne plakjes pittige salami uit de molen
Dit was mijn resultaat op 9 juli. Ik heb er s'avonds als hartig hap'je' drie gemaakt.
volgens recept van Jamie Oliver 'jamie's italië'
*pizzabodem
Per bodem;
150 gram bloem
ongeveer 20 gram verse gist (van warme bakker)
kan ook half zakje gist (hooguit) van Dr. Oetker 7g
100 ml melk
snufje zout
teelepel suiker (voorkeur basterd)
eetlepel olijfolie (voorkeur met 2% chillipeper)
Melk opwarmen tot polstemparatuur (als babymelk opwarmen)
suiker en daarna gist erin, doorroeren en geheel minuut laten staanDoe de meel in een kom en voeg een snuf zout toe. Giet de olijfolie over de meel en roer met garde goed door.
Maak in het meel een kuiltje en giet ineens de warme melk erin.
Met een houten lepel doorroeren tot er een homp deeg ontstaat. Je strooit op je werkblad, je handen en het deeg wat bloem. Kneed het deeg verder met je handen tot een mooie een mooie gladde bal deeg.
In een schone kom strooi je ook wat bloem. Daarin leg je het deeg, leg er een theedoek overheen en zet het een halfuur op een warme plaats weg om te rijzen. Van het gerezen deeg maak je met de hand een mooie pizza bodem. Vind je dit lastig, gebruik dan gewoon de deegroller.
50g boter
50g bloem
500ml melk
eventueel: mespunt (vers geraspte) nootmuskaat
zout en peper
Deze heerlijke saus geldt als een basissaus omdat er taltijke varianten van bestaan en iedereen die wil leren komen hem moet kunnen maken. Ik heb vandaag, 18 oktober, deze saus voor het eerst gemaakt en het resultaat was werkelijk formidabel, zo goed van smaak.
Eventueel kan de helft van de melk door slagroom om water vervangen worden.