Recepten

 
  • Gestoofd rundvlees uit Florence
  • Pompoengnocchi
  • Aardappelpuree met pastinaak en tijm
  • Jagersstoof van kip
  • Focaccia con cipolle (plat brood met uien)
  • Vignole, stoofpot van lentegroenten
  • Nieuwe aardappels met rozemarijn
  • Sla met sperziebonen en rode biet
  • Krop- en eikenblad salade met Reggiano
  • Selderij in Bechamel
  • Brandnetelsoep
  • Kip in de Römertopf
  • Amerikaase macaroni
  • Marokkaanse muntthee
  • Uienfrittata met tijm frittata con cipolle e timo 
  • Stampot rauwe andijvie 
  • Pastinaak
  • Wortelkroketten
  • Groene cremesoep
  • Rode biet met béchamel
  • 12 Muesli bollen
  • Courgettepasta
  • Snijbiet taart
  • Courgettesoep
  • Pizza Calzone
  • Pizza met courgette, pittige salami, tomaat en mozzarella
  • pizzabodem
  • Bechamel (basisrecept)
  • Aardappel, wortel en ui in teracotta
  • Selderij in Béchamel




  • Echt niet zomaar recepten, maar recepten van gerechten welke we bij ons thuis lekker vinden en ik dan ook vaak bereid. Bijzonder ook dat het recepten zijn waarvan een deel van de ingrediënten van onze eigen tuin komen.

    De recepten vind je in dezelfde volgorde als in het lijstje hierboven.





    Gestoofd rundvlees uit Florence, Stracotto alla Fiorentina

    Oorspronkelijk was het mijn bedoeling een hachee te maken, maar als enig Italiaans alternatief kwam ik hier op uit, met dank aan De Zilveren Lepel.
    Het is een heerlijk smaakvol gerecht. Aanrader is er een aardappelpuree bij te maken

    Voor 6 personen
    3 wortelen
    1 kg mager rundvlees
    40 g pancetta (gerookt spek), in reepjes
    1 stengel bleekselderij, fijngehakt
    1/2 ui, fijngehakt
    4 eetlepels olijfolie
    175 ml rode wijn
    500 g tomaten, ontveld, ontpit en kleingesneden (kan ook uit blik)
    zout en peper


    Snijd een paar reepjes van een van de wortelen en hak de rest fijn. Lardeer (even googelen) het vlees met de reepjes wortel en pancetta en wrijf het met zout en peper in. Bind het met keukengaren netjes op. Doe de selderij, ui en fijngehakte wortel met het vlees en de olie in een pan. Bak het op hoog vuur aan alle kanten bruin, keer het vaak. Giet er de wijn bij en laat hem verdampen. voeg de tomaten toe, zet het vuur laag en laat het gerecht zo'n 2 uur afgedekt pruttelen. Haal het vlees uit de pan, verwijder het garen, snijd het vlees in plakken en leg ze op een warme schaal. Werk het stoorvocht en de groenten door een groentemolen, of gebruik een staafmixer en giet de puree over het vlees.


    Pompoengnocchi, gnocchi di zucca mantovani


    Gnocchi is een klassieker uit de Italiaanse keuken en wordt als primi piatti geserveerd. De ingrediënten zijn eenvoudig, maar ze smaken als een echte delicatesse. Het lekkerste is de eigengemaakte gnocchi, maar als je er niet de tijd voor hebt zijn ze bij een grotere supermarkt ook kant en klaar te koop en kun je zelf de lekkere saus samenstellen.

    Het volgende recept is echter niet met een bloemige aardappel gemaakt, maar met pompoen als hoofdbestanddeel. Deze gnocchi heeft een heerlijke licht zoete smaak.

    Voor 5 personen
    500 g geschilde pompoen
    zout ca. 150 g bloem (ik heb uiteindelijk meer gebruikt)
    50 g verkruimelde amarettikoekjes (bitterkoekjes)
    2 eieren
    75 g boter, gesmolten
    75 g Parmenzaanse kaas, geraspt

    Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de pompoen in blokjes, doe ze in een ovenschaal en rooster ze 45 minuten in de oven.


    Druk de warme pompoen direct door een zeef en kneed ze met een snufje zout, de bloem, koekkruimels en eieren tot een glad en soepel deeg.
    Rol het deeg tot rollen ter dikte van uw vingers.


    Snijd deze in stukjes van 2-3 cm lang en laat ze met lichte druk over de tanden van een vork rollen, zodat ze de kenmerkende ribbels krijgen. Kook de gnocchi gaar in een grote pan met licht gezouten kokend water. Ze zijn klaar zodra ze boven komen drijven. Schep ze met een schuimspaan uit de pan en laat ze uitlekken. Besprenkel ze met de gesmolten boter en bestrooi ze met de geraspte kaas,


    Aardappelpuree met pastinaak en tijm

    Onbekend zijn recepten met de smakelijke roomwitte winterse pastinaak. tijd om daar verandering in te brengen. Pastinaak is namelijk zo'n dankbare groente om zelf te verbouwen. Je kunt ze tot ver in het najaar in de grond laten zitten. Zelf heb ik ze in december geoogst en waren daardoor wel wat groot.
    Deze stampot heb ik gemaakt voor ons vijven en ik had veel gemaakt dacht ik, maar alles kwam schoon op.

    Voor 5 personen
    aardappelen hoeveelheid voor een stampot voor 5 personen
    3 grote uien
    2 grote pastinaken
    flinke scheut olijfolie
    1 afgestreken eetlepel tijm
    1 dl (warme) volle melk
    75 g boter
    zout en vergemalen zwarte peper
    1 tl nootmuskaat

    Schil de aardappels, snijd ze in grove stukken en kook ze in een grote pan gaar. Snijdt de uien in kleine stukjes. Schil de pastinaken met een dunschiller en snijd ze in grove stukken. Doe de olijfolie in een pan en bak hierin de uien grazig. Voeg de pastinaak toe samen met de tijm en het water.
    Laat de pastinaak in een kwartiertje gaar stoven met een deksel op de pan. Als ze na een kwartier nog niet gaar zijn neem je wat langer de tijd tot ze gaar zijn om straks fijn te kunnen stampen.
    Giet de aardappels af, voeg de melk en boter toe en stam de aarappels tot een romige puree. Voeg zonodig meer melk toe. Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Prak de gare pastinaken met een aardappelstamper fijn en roer het door de aardappelpuree tot een glad geheel.
    Als je een mooie schaal hebt gebruik deze dan om de puree in te serveren en mooi glad te strijken, of breng bijvoorbeeld een gewelft motief aan. Om het af te maken strook je er nog wat nootmuskaat over.

    De stampot heeft een iets zoetige smaak en wij waren allemaal verrast door de fijne smaak. Dit is een aanrader en zal ik vaker maken.


    Jagersstoof van kip



    pollo alla cacciatora
    bron: Jamie's italië, Jamie O,iver

    voor 4 personen
    1 kip van 2 kg, in stukken of vergelijkbaar aan stukken kip

    zeezout en zwarte peper uit de molen
    8 laurierblaadjes
    2 takjes verse rozemarijn
    3 tenen knoflook, gepeld (1 geplet, 2 in plakjes gesneden)
    1/2 fles chianti (ik heb een restje glühwein met rode wijn gebruikt)
    bloem
    extra vierge olijfolie
    6 ansjovisfilets
    een handvol groene en zwarte olijven zonder pit
    2 blikken van 400g gepelde tomaten

    Wrijf de stukken kip in met zout en zwarte peper uit de molen en leg ze in een kom. Doe de laurierblaadjes, de takjes rozemarijn en de geplette teen knoflook erbij en giet de wijn erover. Laat de kip minstens een uur, maar liefst een hele nacht in de koelkast marineren. In de winterperiode is dit fijn, ik leg dan de kip  in een koude schuur.

    Verwarm de oven voor op 180 graden. Laat de stukken kip uitlekken (bewaar de marinade) en dep ze droog met keukenpapier. Bestuif de kip met bloem en schud de overtollige bloem eraf. Zet een braadpan op het vuur, giet er als de pan goed heet is een scheut olijfolie in, bak de stukken kip rondom bruin aan en zet ze even opzij.

    Zet de pan weer op het vuur en doe de plakjes knoflook erin. Bak de knoflook licht goudruin en doe de ansjovis, olijven, tomaten kapot gestoken met een houten lepel, inclusief marinade erbij. Laat dit aan de kook komen. Doe vervolgens alles in een ovenschaal (römertopf) en dek deze af met een dubbele laag zilverfolie en zet hem 1,5 uur in de oven.

    Schep het vet dat bovendrijft af, roer en proef en doe er zo nodig een beetje zout en peper bij. Haal de laurierblaadjes en takjes rozemarijn uit de ovenschaal en serveer de stoof met een salade of wat cannellini-bonen en een flink glas rode wijn.


    Foccaccia con cipolle


    Plat brood met uien
    Bron: Italië cultuur en keuken, Ingeborg Pils, Stefan Pallmer

    voor 4 personen
    42g verse gist
    snufje suiker
    400g bloem, plus wat extra om te bestuiven
    1tl zout
    125ml olijfolie, plus wat extra om in te vetten
    2 uien, in dunnen ringen
    100g zwarte olijven, ontpit
    2-3 tenen knoflook, fijngesneden
    1el grof zeezout
    2tl grof gemalen peperkorrels

    Verkruimel de gist in een kom met 250ml lauwwarm water en laat hem samen met de suiker hierin oplossen. Roer er 4 eetlepels bloem door en zet dit mengsel afgedekt 15 minuten op een warme plaats, tot zich schuim vormt.
    Zeef de rest van de bloem boven een kom, maak een kuiltje in het midden en schenk hierin het gistmengsel. Voeg het zout en 3-4 eetlepels olijfolie toe en kneed alles tot een soepel deeg. Vorm hier een bal van en laat deze op een warme plaats afgedekt circa 1 uur rijzen, tot hij in volume is verdubbeld.
    Verwarm de oven voor op 250 graden. Kneed het deeg nogmaals flink door. Vet een bakplaat in met olijfolie en rol het deeg op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een lap van circa 2cm dik. Leg deze op de bakplaat en prik met een vork kleine gaatjes in het oppervlak. Verdeel de uienringen, olijven en knoflook erover. Besprenkel het brood met de resterende olijfolie, strooi het zeezout en de peper erover en bak het brood circa 20 minuten.


    Vignole, stoofpot van lentegroenten

    Bron: Jamie's italië, zowel van zijn boek alsook de televisiereportage in Italië

    Vignole, of vignarola, is het Romeinse woord voor deze ongelofelijke stoofschotel die echt een eerbetoon aan de lente is. Probeer hem alsjeblieft - je zult hem daarna keer op keer willen maken! Als je geen kippenbouillon voorhanden hebt, kun je ook wat kookvocht van de bonen, prei en snijbiet gebruiken. Je kunt de gekookte prosciutto erin laten zitten of die er voor het serveren uit halen, wat je wilt.


    Voor 4 personen
    4 kleine of paarse artisjokken
    zeezout en zwarte peper uit de molen
    350g gedopte verse jonge tuinboontjes
    6 jonge preitjes, of 1 gewone prei, het buitenste blad verwijderd, in stukken
      van 8 cm gesneden, gewassen

    200g snijbiet of spinazie
    extra vierge olijfolie
    1 kleine witte ui, gepeld en fijngehakt
    3dl kippenbouillon
    350g verse gedopte erwten
    4 dikke plakken prosciutto
    een klein bosje verse munt, alleen de blaadjes, gehakt
    een klein bosje verse bladpeterselie, alleen de blaadjes, gehakt

    Doe de artisjokken in een pan koud, gezouten water en breng ze aan de kook. Kook ze ongeveer 10 minuten of tot ze zacht zijn (controleer dat door met een mes in het hart te prikken) en laat ze uitlekken. Laat ze afkoelen, pel de buitenste blaadjes eraf tot je bij de malse, bleke blaadjes komt en schep het hooi eruit met een theelepel. Breek het hart in vieren.

    Vul de pan opnieuw met water, doe er wat zout in en laat het aan de kook komen. Blancheer de tuinbonen een minuut, schep ze met een schuimspaan uit het water en laat ze uitlekken. blancheer de preitjes 3 tot 4 minuten, tot ze zacht zijn en de snijbiet tot de blaadjes net slap zijn.

    Zet een pan op het vuur die zo groot is dat alle ingrediënten erin kunnen en geit er ene flinke scheut olie in. Fruit de uitjes 10 minuten tot ze zacht zijn, doe de kippenbouillon en de erwten erbij en breng het zaakje aan de kook. Leg de plakken proscuitto erop en laat het ongeveer 10 minuten zachtjes pruttelen, tot de erwten gaar en zahct zijn en de smaak van de prosciutto in zich opgenomen hebben.

    Scheur de prei in reepjes en roer deze samen met de grof gehakte snijbiet of spinazie, artisjok en tuinbonen door de erwten. Breng het mengsel weer aan de kook en laat alle groenten samen nog eens 10 minuten heel zachtjes pruttelen.

    Proef en voeg zout en peper naar smaak toe. Roer er vlak voor het serveren de gehakte kruiden door en maak het gerecht af met een flinke scheut extra vierge olijfolie.


    Nieuwe aardappels met rozemarijn

    Voor 4 personen
    25 g boter
    100 ml olijfolie
    1 takje verse rozemarijn
    1 teen knoflook
    700 g nieuwe aardappels (ik heb vandaag geoogste Lekkerlander gebruikt0
    zout

    Verhit de boter en olie in een ruime pan, voeg de rozemarijn, knoflook en aardappels toe, roer en dek de pan af. Bak de aardappels op laag vuur goudbruin. Haal de knoflook en rozemarijn eruit en gooi ze weg. Bestrooi de aardappels met zout en serveer.


    Sla met sperziebonen en rode biet

    Insalata di lattuga,
    fagiolini e barbietole

    Voor 6 personen
    voorbereidingstijd 20 minuten
    kooktijd 10 minuten

    4 eetlepels olijfolie
    sap van 1/2 citroen, gezeefd
    1 eetlepel dijonmosterd
    1 teen knoflook, in heel dunne plakjes
    1 takje peterselie gehakt
    120 g sperziebonen
    2 grote rode bieten, gekookt, geschild en
       in repen van 5 cm

    1 komkommer, geschild, in de lengte gehalveerd en
       in dunne plakjes

    1 krop sla, gehakt
    1/2 groene paprika, zaadjes verwijderd en
       in repen

    200 g emmentaler, in blokjes ( ik heb hieronder pecorino gebruikt)
    zout en peper


    Klop een dressing van de olijfolie, het critroensap, de mosterd en de knoflook en breng op smaak met zout en peper. Roer de peterselie erdoor.
    Kook de sperziebonen 10 minuten in kokend water met zout. Giet af en laat schrikken onder koud stromend water. Laat uitlekken, dep de bonen droog met keukenpapier en halveer ze.

    Doe de bonen, rode biet, komkommer, sla, sjalot, groene paprika (paprika ontbrak in de sla hierboven) en kaas in een slakom, schep er een paar eetleperls dressing over en hussel door elkaar.
    Dien meteen op, met de resterende dressing ernaast.

    Kropsla en eikenblad salade met Reggiano kaas

    Dit is zoals veel salades lekker fris en makkelijk te maken.


    Voor 4 personen

    Eén kropsla
    Een aantal rode eikenblad bladeren
    2 EL snippers van een Reggiano kaas (ik gebruik 3 jaar oude kaas)
    1 EL Balsamico azijn
    3 EL Extra vergin olijfolie
    peper

    De met kraanwater afgespoelde en in een slacentrifuge gedroogde sla in kleinere stukken in een slakom. Voeg de balsamico azijn, en olijfolie toe en breng het met een beetje peper op smaak.
    Strooi de reggiano snippers erover en de salade is klaar.

    Selderij in Bechamel

    Voor 4 personen
    20 g boter, iets extra voor de schaal
    1 kg bleekselderij, schoongemaakt
    1 hoeveelheid bechamel (zie recept Bechamel onderaan deze pagina)
    40 g parmezaan, vers geraspt
    zout

    Verhit de oven tot 200 graden en beboter een ovenschaal.
    Halveer de stengels selderij in de lengte, kook ze 10 minuten in water met zout,
    laat ze uitlekken en leg ze in de ovenschaal.
    Lepel er de bechamel overheen, leg er klontjes boter op en
    bestrooi het geheel met parmezaan. Zet het 15 minuten in de oven
    tot het goudbruin is en borrelt.


    Brandnetelsoep

    Het recept van de brandnetelsoep komt van het blog van Appelvrouw. Hierop heeft Jet dit recept van priksoep gezet. Door haar was mijn nieuwgierigheid gewekt dit recept eens te proberen. En... het smaakt heerlijk.

    Knip een vergiet vol brandneteltopjes..van ongeveer 5 cm, was deze minstens twee keer (met handschoenen aan, of gebruik een schuimspaan om de netels uit het water te halen..de prik gaat er pas af als de netels verhit worden).
    Hak een sjalot en een teentje knoflook fijn en smoor deze totdat het sjalot glazig is in twee eetlepels olijfolie.( wil je een gebonden soep, voeg dan nu een eetlepel bloem toe en roer dat goed door de olie..laat even meebruinen)
    Voeg de brandnetels toe en een halve liter kokend water. Laat de soep 5 minuten pruttelen en maak de soep dan fijn met een staafmixer.
    Proef op zout en peper, je kunt ook een kruidenbouillonblokje toevoegen.

    Voeg een scheutje room of een eetlepel mascarpone toe per soepkom en bestrooi de soep eventueel met zelfgebakken croutons.


    Je kunt ook een geraspte aardappel meekoken voor een stevige soep, of enkele takjes kervel voor meer aroma.


    Kip in de Römertopf

    Voor 4 personen
    1 takje verse rozemarijn, fijngehakt
    1 takje verse tijm, fijngehakt
    1 takje verse bonenkruid, fijngehakt
    2 theelepels gedroogde oregano
    4 blaadjes verse salie, fijngehakt
    2 takjes verse bladpeterselie, fijngehakt
    1 braadkip
    zout en peper

    Verhit de oven tot 220 graden. Week de Römertopf 5 minuten in warm water en giet hem leeg maar droog hem niet af. Leg de helft van de kruiden op de bodem. Bestrooi de kip met zout en peper en bind hem met keukengaren op. Leg hem in de Römertopf en bestrooi hem met de rest van de kruiden. Zet de schaal 75 minuten in de oven en laat de kip goed gaar worden.



    Amerikaanse macaroni uit de Römertopf

    Voor 4 personen
    500 g macaroni
    1/2 bakje champignons in schijfjes
    2 eieren
    1 ui in stukjes
    1 pakje slagroom (200 ml)
    1/2 paprika in stukjes
    1 zakje geraspte kaas (200 g)
    2 teentjes knoflook geperst
    2 dikke plakken boterhamworst in blokjes
    provencaalse kruiden
    olijfolie voor invetten Römertopf


    Zet de Römertopf in het water en verwarm een electrische oven voor op 180 graden. kook ruim water in een pan en kook hierin de macaroni volgens de verpakking, maar dan wat steviger, al dente (1 minuut korter).


    Intussen klop je in een kom de slagroom los en meng daarna de eieren erdoor. Meng vervolgens de knoflook, ui en paprika door het mengsel. Voeg naar smaak de kruiden toe. Naar eigen smaak kun je natuurlijk ook andere kruiden gebruiken.

    Haal de Römertopf uit het water en maak alleen de binnenkant van de schaal droog. Vet deze in. Breng vervolgens in lagen aan; 1/3 deel blokjes boterhamworst, 1/2 van gekookte macaroni, 1/2 van mengsel en weer 1/3 boterhamworst. Ga door met de rest van de macaroni, mengsel en boterhamworst. Bestrooi als laatste royaal de helft van het zakje gerapte kaas over het geheel. Doe het deksel op de topf en plaats de Römer 45 minuten lang iets onder het midden in de oven.
    Na 45 minuten haal je het deksel eraf en laat de Römer nog 15 minuten in de oven zodat de kaas mooi smelt.

    Zet de Römertopf op tafel en serveer apart de andere helft van de geraspte kaas, zodat ieder naar wens kaas kan toevoegen.



      
    Marokkaanse muntthee

    Op onze nieuwe tuin staan een winterharde marokkaanse munt. Nou zijn wij absoluut geen thee drinkers. Aan de andere kant schijnen voor veel culturen thee drinen onderdeel van een zo gezonde manier van leven te zijn dat het interessant is van de marokkaanse munt een thee te maken met verse munt blaadjes.

    link
    Marokkaanse muntthee

    Op de link hierboven een filmpje hoe op de marokaanse wijze deze thee kunt maken.

    De oude theepot van oma die we hebben gebruikt voor het maken van de Marokkaanse muntthee. Hier nog met een hoeveelheid blaadjes voor 1 persoon.

     

    Marokkaanse muntthee


    De specialiteit van het land is de muntthee die u overal kunt drinken. Theedrinken is een ceremonie. Deze taak wordt over het algemeen waargenomen door de heer des huizes of, in diens afwezigheid, door zijn vrouw of de oudste aanwezige persoon. Men brengt een ketel met water, een doos met groene thee, een doos met suiker (grof gehakte stukken suiker) en, op een dienblad, een theepot, glazen en een bussel verse munt. Terwijl het water op een klein gasvuurtje aan de kook wordt gebracht, vult men de theepot met groene thee (één theelepel per twee glazen). Wanneer het water kookt wordt er een kleine hoeveelheid in de theepot gegoten. Enkele draaiende bewegingen met de pot zorgt ervoor dat de thee zwelt en van onreinheden wordt ontdaan. Vervolgens wordt het water in een glas afgegoten. Dan wordt kokend water op de thee gegoten en wordt de theepot op het vuur geplaatst. Als de thee klaar is haalt men de pot van het vuur, voegt de munt toe en roert men de thee met een grote brok suiker. Daarna wordt de thee in een glas gegoten en opnieuw overgegoten in de theepot. Dit herhaalt zich een vijftal keren, waarbij men de theepot goed hoog heft zodat de thee met een grote straal wordt overgegoten en de thee verlucht. Nu wordt nog even geproefd of de thee voldoende zoet is en de glazen worden voor de laatste keer gevuld.



    Uienfrittata met tijm frittata con cipolle e timo

    voor 4 personen
    2 eetlepels olijfolie
    25g boter
    300 g uien, in dunne plakjes
    2 takjes verse tijm (alleen de blaadjes)
    6 eieren, zout

    Verhit de olie en de boter in en koekenpan, doe de uite erbij en fruit ze 5 minuten op laag vuur. Roer er de blaadjes tijm door en bak ze een paar minuten mee. Klop intussen de eieren met wat zout los en giet ze in de pan. Bak de frittata aan beide kanten goudbruin.

    ps. ik heb dit recept nog niet gemaakt, vandaar ook nog geen foto. Dit recept kwam uit de zilveren lepel voorbij na een vraag over wat te doen met tijm in de keuken.


    Stampot rauwe andijvie

    7 maart

    Afgelopen weekend was het de bedoeling stampot rauwe andijvie te eten. In de loop van de middag de andijvie al uit de diepvries gehaald. Alleen waren we pas begin van de avond weer thuis en de andijvie was natuurlijk ontdooid. Dit zag er niet fris uit. Het was eigenlijk meer één boeltje papperige bende geworden.

    Vanmiddag op herhaling en... met succes.
    Pas toen pan vol aardappelen gekookt waren de andijvie uit de vrieskist gehaald. Zo bij de afgekookte aardappelen de pan in met een flinke scheut melk. Even met de stamper erop en klaar was de stampot andijvie.
    Ondanks dat de andijvie uit de vriezer kwam, was dit eigenlijk niet te proeven.



    Pastinaak

    Deze week ben ik in het bezit van pastinaakzaad gekomen. Het zaaien schijnt een delicaat moment te zijn. Het mag niet ouder dan een jaar zijn en komt heel langzaam op. Toch kon ik het niet laten alvast recepten met pastinaak te zoeken. Hieronder een link met oa. beignets van pastinaak maar ook gnocchi van pastinaak.

    link
    Pastinaak recepten

    Pastinaak Gember Soep


    De pastinaak soep (gemaakt zonder gember, maar verder volgens recept), ook met een pepertje van eigen plant.



    Aardappel, wortel en ui in teracotta


    Volgens het recept uit de zilveren lepel, maar dan in de Romertopf en in plaats van zilverfolie gewoon het deksel erop gedaan.

    Bij de foto is de schotel klaar om voor 40 minuten in de 180 graden voorverwarmde oven te doen. Daarna doe ik er Parmezaanse kaas overheen en zet hem weer in de oven tot de kaas gesmolten is.

    het recept uit de Zilveren lepel
    Voor 4 personen
    olijfolie
    400 g aardappels, in dunne plakjes
    300 g uien, in ringen
    200 g wortelen, in dunne plakjes
    6 verse blaadjes basilicum, gescheurd
    50 g emmental, vers geraspt
    zout en peper

    Verhit de oven tot 180 graden. Vet een Römertopf in met de olie. Leg er overlappende plakken aardappel, wortel en ui in. Bestrooi alles met basilicum, voeg zout en peper naar smaak toe en besprenkel het royaal met olijfolie. Doe het deksel erop en zet het 40 minuten in de oven. Verwijder het deksel, bestrooi het gerecht met de geraspte emmental en zet het weer in de oven tot de kaas gesmolten is. Zet de Römertopf meneen en heet op tafel.





    Wortelkroketten

    Voor 4 personen
    1 kg wortelen
    40 g boter
    2 eieren
    5 eetlepels parmezaan, vers geraspt
    mespunt vers geraspte nootmuskaat
    120-150 g paneermeel
    70 g emmental, in reepjes
    4 eetlepels bloem
    plantaardige frituurolie
    zout en peper

    Kook de wortelen 15 minuten in water met zout, giet ze af en hak ze fijn (keukenmachine). Smelt de boter in een pan, doe er de wortelen bij en bak ze 15 minuten op laag vuur; roer af en toe. Haal de pan van het vuur en werk de wortel door een zeef in een kom. Roer er één van de eieren door met de parmezaan en de nootmuskaat, breng de puree met zout en peper op smaak en voeg zoveel paneermeel toe dat een redelijk stevig mengsel ontstaat. Maak er kroketjes van met een gaatje in het midden, stop daar een stukje emmentaler in en maak de gaatjes weer dicht. Strooi de bloem in een diep bord, klop het tweede ei los met wat zout in een ander diep bord en doe de rest van het paneermeel in een derde bord. Verhit de frituurolie. Haal de kroketten eerst door de bloem, dan door het ei en ten slotte door het paneermeel. Frituur de kroketten in de hete olie egaal goudbruin, stapel ze als een piramide op een warme schaal en dien warm op.

    Vandaag, 28 november was de eerste keer dat ik deze wortelkroketjes gemaakt heb en resultaat was geweldig. In plaats van Emmentaler heb ik nu gewone kaas in reepjes gebruikt. De wortelkroketten waren wel wat groot en dik (6 in totaal), maar wel heel geslaagt. En geen vlees.


    Selderij in Béchamel

































































    Voor 4 personen
    25 g boter, plus eits extra's voor de schaal
    1 kg bleekselderij, schoongemaakt
    1 hoeveelheid bechamel*
    40 g parmezaan, vers geraspt (bji Lidl per 100 gr, Albert Heijn per 40 gr.)
    zout
    Verhit de oven tot 200C en beboter een ovenschaal. Halveer de stengels selderij in de lengte, kook ze 10 minuten in water met zout, laat ze uitlekken en leg ze in de ovenschaal. Lepel er de bechamel overheen, leg er klontjes boter op en bestrooi het geheel met parmezaan. Zet het 15 minuten in de oven of tot het goudbruin is en borrelt.
    *Zie voor het basisrecept béchamel onderaan op deze pagina.



    Groene cremesoep

    Voor 4 personen
    25g boter
    2 preien (alleen het wit), in dunne plakjes
    3 aardappels, in blokjes
    1 liter groentebouillon
    250g waterkers, fijngehakt
    mespunt vers geraspte nootmuskaat
    150ml slagroom
    zout en peper
    opdienen met beboterde stukjes geroosterd brood.


    Smelt de boter in een pan, voeg de preien toe en bak ze in 5 minuten op laag vuur zacht; roer af en toe. Doe er de aardappels bij, voeg de bouillon toe en laat alles 10 minuten op laag vuur pruttelen. Doe er de waterkers en nootmuskaat bij, voeg zout en peper naar smaak toe en houd het gerecht nog 10 minuten op het vuur. Schep het in de keukenmachine en draai er een puree van. Giet de soep in de pan, roer de room door en warm hem nog even op. Geef er licht geroosterde en beboterde croutons bij.


    Rode biet met béchamel*

    Voor 4 personen
    25g boter, gesmolten, plus iets extra's voor de schaal
    600g gekookte rode biet, geschild en in plakken van 5mm dik
    300ml béchamel (zie onderaan bij* bechamel basisrecept)

    Verhit de oven tot 180 C. Vet een ovenschaal in met boter. Leg de plakken rode biet in de schaal en bedruip ze met de gesmolten boter. Bestrooi ze met zout, schep de bechamel over de bieten en bak tot alles heet is en borrelt. Zet ze meteen op tafel.

    *Zie voor het basisrecept béchamel onderaan op deze pagina.


    12 Muesli bollen

    Verfijnd resultaat is nog in ontwikkeling. Dit is misschien nu nog op zijn plaats, maar de ingrediënten en de eerste resultaten zijn toch de moeite waard.

    De bereidingswijze heeft voor mij nu nog verschillende mogelijkheden om uit te proberen, wat tot een goed resultaat zal leiden. Zover ben ik nog niet. Dit volgt nog.

    Wel probeer ik voorlopig vast te houden aan de volgende ingrediënten

    280 ml lauw water (gevoelloos op de pols)
    490 gr tarwebloem
    21 gr verse gist (zakje van 7 gr gistkorrels kan ook)
    1 losgeklopt ei (voor glans)
    handjevol havermout
    handjevol rozijnen
    40 gr geroosterde en gehalveerde hazelnoten


    Nog nooit heb ik een deeg met stukjes thuis gemaakt. Ik was dan ook overdonderd met de nu al mooie structuur.



    Rechtsonder heeft teveel havermout op zijn bol gekregen en voor de laatste bol in het midden was er te weinig deeg over.


    En ... het resultaat.
    Smullen maar.


    Courgettepasta


    hoofdgerecht voor 4 pers. 30 min.

    300 g (zak 500g)
    75 g boter
    2 tenen knoflook, fijngesneden
    2 courgettes, in halve plakjes
    1 tl fijngehakte salie
    100 g Parmenzaanse kaas, geraspt

    Kook de pasta en bewaar kopje kookvocht

    Verhit 25 g boter in wok en bak knoflook 1 min. Voeg de courgette toe en bak op hoog vuur 4 min. Breng op smaak met peper en zout. Meng de pasta door de courgette.

    Verhit de rest van de boter met de salie en 2 el kookvocht in een steelpan totdat de boter bruist. Voeg 2/3 van de kaas toe en roer tot deze gesmolten is. Schenk de saus over de pasta en bestrooi met de rest van de kaas en voeg peper en zout naar smaak toe.



    Snijbiet taart

    voor 4 personen

    pizzabodem* twee hoeveelheden
    6 eieren
    snuf zout
    6 eetlepels melk
    pakje creme fraiche
    snijbiet hoeveelheid om je ovenschaal goed mee te kunnen vullen

    maak het deeg volgens recept* en laat het een half uur rijzen



    klop de eieren en voeg zout naar smaaktoe, vervolgens 6 eetlepels melk en een pakje creme fraiche erdoor roeren

    Oven voorverwarmen op 250 graden.


    rol het deeg uit tot een enorme grote dunne lap. Dit neemt mooi wat ruimte van je werkblad. Leg het deeg in de ovenschaal en druk voorzichtig mooi in de hoekjes aan.



    Doe de snijbiet erin en giet het eiermengsel eroverheen.



    Het deeg mooi dichtvouwen en vervolgens in het midden van de voorverwarmde oven schuiven. Controleer halverwege of de bovenkant niet te snel bruin wordt. Zet dan de temperatuur terug naar 200 graden. Na een 1/2 uur is je snijbiettaart mooi goudbruin en klaar.


    Eet smakelijk.


    * zie onderaan voor het recept dat ik als basis gebruik


    Courgettesoep

































































    1kg courgette
    2 uien
    200 gram selderij
    200 gram prei
    5 teentjes knoflook
    1,5 / 2 bouillonblokjes
    1 liter water
    80 gram boursin (1 pakje)
    spekjes




































































    Kook het water met de bouillonblokjes en voeg de prei, uien, selderij en knoflook (geperst of kleingesneden) toe. Even laten koken en voeg dan de courgettes toe. Laten koken tot de courgette zacht is. Pureer de soep.
    Bak intussen de spekjes op in een pan zonder boter en voeg deze samen met de courgette toe. Laat de soep even koken tot de boursin gesmolten is.
    Tijd:
    Ongeveer 30 minuten.
    Bovenstaande is genoeg voor 4 personen. Lekker met een stokbroodje erbij!
    Dit recept heb ik van Freggel van het moestuinforum

    Pizza Calzone

    per pizza
    1 ei, losgeklopt
    50g mozzarella in plakjes gesneden
    25g Italiaanse salami, in blokjes
    25g gekookte ham, in blokjes
    25g ricotta, verkruimeld
    zout en peper


    In plaats van riccotta kun je ook restjes kaas gebruiken die je nog hebt liggen. Deze snijdt je dan in blokjes. Italiaanse salami heb ik nog nooit gebruikt. Ik gebruik gewoon edelsalami beleg die ik dan in stukje snijd, maar als je aan pittige salami kunt komen zou ik dat niet nalaten. De ham is niet noodzakelijk.

    Maak het pizzadeeg volgens het recept onderaan deze pagina.
    Verhit de oven tot 220 graden en laat de bakplaat erin.
    Meng met het ei de mozzerella en de salami. Bestrooi met peper en royaal met zout en doe de ricotta erbij.
    Haal de hete bakplaat uit de oven en bestrooi deze met wat bloem. Leg er een pizzabodem op en verdeel het mengsel over de helft van de bodem. Leg de plakjes mozzarella erop en vouw de bodem eroverheen. Druk de randen goed dicht. Zet de bakplaat in het midden van de oven en bak de Calzone in 15 minuten goudbruin.



    Van dit recept uit 'de zilveren lepel, p194' heb ineens twee pizza calzone's gemaakt.



    Voor de pizzabodem zie het recept onderaan


    Pizza met courgette, pittige salami, tomaat en mozzarella

    4 eetlepels tomatensaus                                     85g mozzarella
    6 dunne plakjes stevige courgette                        olijfolie
    8 basilicumblaadjes                                            zeezout en zwarte peper
    10 dunne plakjes pittige salami                                uit de molen

    Smeer je tomatensaus geliikmatig uit op de pizzabodem. Leg de courgette en basilicum erop en daarna de salami - dit moet als laatste, zodat die dan lekker krokant wordt. Leg in kleine stukjes geschuurde mozzarella op de open plekjes, besprenkel de pizza met olijfolie en bestrooi hem royaal met peper en zout. Bak hem krokant en goudbruin.



    Dit was mijn resultaat op 9 juli. Ik heb er s'avonds als hartig hap'je' drie gemaakt.


    volgens recept van Jamie Oliver 'jamie's italië'



    *pizzabodem

    Hoe ik zelf altijd de bodem maak.
    Per bodem;
    150 gram bloem
    ongeveer 20 gram verse gist (van warme bakker)
         kan ook half zakje gist (hooguit) van Dr. Oetker 7g
    100 ml melk
    snufje zout
    teelepel suiker (voorkeur basterd)
    eetlepel olijfolie (voorkeur met 2% chillipeper)






































































































































    Melk opwarmen tot polstemparatuur (als babymelk opwarmen)
    suiker en daarna gist erin, doorroeren en geheel minuut laten staan
    Doe de meel in een kom en voeg een snuf zout toe. Giet de olijfolie over de meel en roer met garde goed door.
    Maak in het meel een kuiltje en giet ineens de warme melk erin.
    Met een houten lepel doorroeren tot er een homp deeg ontstaat. Je strooit op je werkblad, je handen en het deeg wat bloem. Kneed het deeg verder met je handen tot een mooie een mooie gladde bal deeg.
    In een schone kom strooi je ook wat bloem. Daarin leg je het deeg, leg er een theedoek overheen en zet het een halfuur op een warme plaats weg om te rijzen. Van het gerezen deeg maak je met de hand een mooie pizza bodem. Vind je dit lastig, gebruik dan gewoon de deegroller.


    * Bechamel (basisrecept)

    Voor 4 personen
    50g boter
    50g bloem
    500ml melk
    eventueel: mespunt (vers geraspte) nootmuskaat
    zout en peper

    Smelt de boter in een pannetje op niet te hoog vuur. Roer er de bloem door. Giet er alle melk bij en breng alles al roerend aan de kook.  Voeg zout naar smaak toe, zet het vuur laag en laat de saus afgedekt minstens 20 minuten pruttelen; roer af en toe. De saus mag niet meer naar bloem smaken. Haal de pan van het vuur, proef, voeg zo nodig meer zout toe en breng de saus met peper en / of nootmuskaat op smaak. Verdun de saus zo nodig met wat melk. Als hij te dun is, kun je de pan weer op het vuur zetten en een  klontje van gelijke delen boter en bloem toevoegen.
    Deze heerlijke saus geldt als een basissaus omdat er taltijke varianten van bestaan en iedereen die wil leren komen hem moet kunnen maken. Ik heb vandaag, 18 oktober, deze saus voor het eerst gemaakt en het resultaat was werkelijk formidabel, zo goed van smaak.
    Eventueel kan de helft van de melk door slagroom om water vervangen worden.