Kippen

12 mei


eieren productie


28 april 2013

Een paar weken alweer zijn de kippen weer op de groentetuin. Nu met een nieuwe buitenren op onze nieuwe groentetuin. Het bestaande nachthok staat op het raamwerk van wat voorheen een koude tuinkas was. Metaalprofielen en balken met daaromheen een gaas en eroverheen een net wat afgelopen jaar voor onze fruitstruiken is gebruikt.


Goed te zien aan de zijkant van het nachthok is het luikje met een witte lijst. Hiermee is het makkelijk eieren rapen.


Op een boomstammetje heeft één van onze Orpington's een mooi uitzicht.


20 oktober

De kippen zijn enkele weken geleden alweer naar onze achtertuin verhuisd. Bij ons overwinteren ze. De groentetuin zou ik alleen voor de kippen nog dagelijks naartoe moeten. Nu ze weer net als vorig jaar bij ons zijn, kan ik ze makkelijk verzorgen. En natuurlijk als we weer zo'n strenge vorstperiode als afgelopen winter krijgen, kan ik nu het drinkwater vorstvrij houden. Ik heb hier nl. wel electrisch voor nodig en dat is er op de tuin natuurlijk niet.


Afgelopen weken af en toe bezig geweest een nieuwe boeiplank voor op het kippenhok te maken. De oude viel uit elkaar en moest nodig vervangen worden.

28 augustus

Onder hun nachthok waar hun voer droog blijft.
Ze hebben zojuist een restje pasta met doperwten gekregen.


Beide Sussex kippen zijn er graag bij als ik de aardappelen oogst.
Een waar feestmaal, zoveel regenwormen.


12 augustus

Een courgette die te laat geoogst is, is groot. Na de vakantie hebben we twee van die enorme courgetten. Ook zo'n grote courgette krijgt natuurlijk een goede bestemming.


Over de lengte doormidden gesneden vinden de kippen dit een heerlijke maaltijd.

16 juli

En ineens, gisteravond zijn ze uit zichzelf het nachthok gaan opzoeken.

Zoals de laatste avonden lok ik ze met een stukje kaas het nachthok in. Een van beide gaat dan direct het hok in, want ze zijn echt gek op kaas en de andere snapt maar niet hoe boven te komen. Nadat dit eindelijk gelukt was, liepen ze enkele minuten later weer in de ren. Alles voor niets. Zt ik ze zoals vaak zelf als het donker is zelf wel in het nachthok.
Zaten ze tot mijn stomme verbazing toch in het nachthok s'avonds laat.
Vanmorgen vroeg (nog mooier) zelfs ook nog op stok.

Zullen ze van het blijven proberen dan toch iets overgenomen hebben?

7 juli
26 juni

Afgelopen week het 'oude' kippenhok van onze tuin opgehaald. Mooi dat hij niet door de garagedeur pastte. Surplanken en pakken aan de kant om zo de garagedeur te kunnen openen.


Ook door de achterdeur was het hok een enkele centimeter te breed. Even de decoupeerzaag erlangs tot het paste.

Het hok in onze achtertuin moet nu plaatsmaken. Dit is niet erg, het was afgelopen jaar toch een tijdelijke oplossing. Een nachthok dat ik gemaakt had van een kast. Deze staat nu als gratis op te halen op marktplaats. Er is zelf al een belangstellende die waarschijnlijk deze week langs komt om het hok op te halen...


Vanavond het hok geplaatst en voor het eerst onze Orpington kipjes erin.17 juni


Ik kijk dan wel niet zo slim, maar als er wat nieuws te beleven is ben ik er als de kippen bij.

17 mei

Ze zijn nu twee dagen bij ons en aan niets is te merken dat ze hun groep missen. Zal wel zo zijn natuurlijk, maar zich terugtrekken en voorzichtig naar ons zijn doen ze niet. Ze slapen nog niet op een laag stokje, maar zitten nog naast elkaar in het zaagsel tegen elkaar aangedrukt op de bodem.

Even mooi poseren voor een fotootje is er natuurlijk niet bij, maar er komen zeker nog genoeg momenten hiervoor.Een slablaadje weten ze niet hoe snel ze die uit mijn handen moeten scheuren. Alsof ze nooit te eten hebben gehad. Met hun eetlust zit het dan ook wel goed.
Ze krijgen nu kuikenvoer 1, tot ze hun eerste ei gelegd hebben. Dat zal nog wel een paar maanden duren.

15 mei

Vanavond op een adresje in Beetgumermolen twee gestreepte Orpington hennetjes van 8 weken opgehaald.

25 mei

Af en toe wat lekkers.


Vanmorgen een handje havermout.


Verhuisbericht !

Eindelijk is het dan zover. De materiaalkist van de vorige tuinder is tot kippenhok omgebouwd en maandagavond naar onze nieuwe tuin gebracht.
Woensdagochtend voor de verhuizing ook onze Sussex krielkippen gekortwiekt. Ze vliegen dan wel nauwelijks, maar toch.

Van beide krielen waren de eerder gekortwiekte veren nog niet echt gegroeid. Hopelijk vertonen ze geen vliegkunsten in hun nieuwe buitenren straks. De omheining is er maar één meter hoog.

Maar goed, woensdagochtend was het dan zover. Eerst beide Sussex en daarna tegelijk beide vlugge krielen tante Toos en mevrouw Jansen verhuist. Ze zijn behoorlijk tam en vonden dan ook alles prima.
En ja hoor, het eerste dat ze dan ook deden was niet kijken hoe en wat, maar direct tussen het gras alle diertjes eruit pikken. Net één grote snoepwinkel. Met zijn viertjes bij elkaar het gras afzoeken. Fijn om te zien dat ze zich zo vermaken.Vanavond hadden ze al twee eieren gelegd. Keurig in het legkastje binnen in hun nieuwe onderkomen.


Zo ziet het eruit als voortaan de eieren door het luikje eruit gehaald kunnen worden.Tweede week mei

Een sinaasappeltje doormidden met een satestokje vastgezet in de grond is een lekker sappig hapje tussendoor.


In dit geval voor bij de gekookte aardappelen die nog over waren.

8 mei

Dan weer één en de volgende dag weer drie eieren. Het gaat goed met de kippen. Een van beide Sussex kippen (Bettie of Pippi) is niet meer aan de leg, maar dat is haar vergeven. Ze zijn zo leuk samen.


Op dit moment is een van beide broeds. Ik heb onder haar drie eieren weggehaald, maar nadat ze even uit het nachthok is geweest is zo daarna ook zo weer de legkast ingegaan om verder te broeden op...niks.

Zondag

Vanmorgen 2 eieren gebruikt bij het maken van een appeltaart. Eentje volgens recept, maar onze eieren van de krielkip zijn wat kleiner vandaar.
Gewoonlijk gebruik ik golden delicious appels. Nu, omdat we een elstar appelboom hebben, heb ik eens 1kg elstar appels meegenomen van de super.

Nu (vanavond) gebruik ik 4 eieren voor de pizza calzone. Deze maak ik wel vaker s'avonds laat nog als 'aperatief' (zie ook bij recept).

18 maart

Ook al hoeft de tuin even geen aandacht, vanaf vandaag ga ik elke avond naar groentetuin voor de kippen. Vandaag weer voor het eerst.

Drie eieren!!! Zo'n oogst hebben onze vier kippen nog nooit op 1 dag gegeven. Wat een superkippen die lieve kippen van ons. Vanavond was ik er om 7 uur. Het was alweer schemerig en de kippen waren al in het nachthok.
Buiten was het nog licht genoeg om ook even een maaltje paardebloem voor de kippen bij elkaar te zoeken.

Vanmorgen om 530 uur, toen het nog donker was, de kippen weer naar de groentetuin verhuisd. Wat ongezellig en ook wel weer sneu voor de kippen nu ze nu vaak op een dag onze aandacht krijgen.
Tegen zessen begon het al licht te worden en vonden de kippen het in hun hok op de groentetuin wel best om nog op de stok te zitten. Ze waren in het nachthok ondanks de schemer al druk aan het rondscharrelen.


15 maart

Met onze krielkippen is er mooi wat te zien in onze eigen tuin. s' Morgens zijn ze om 730 uur bij het krieken van de dag al buiten. Dit houden ze nu al bijna de klok rond vol. Dan wordt het schemerig.


We gaan komend weekend de kippen toch weer naar onze groentetuin doen. Anders zal er toch niks van gras opkomen. Het gazon is nu wel groen, maar er is geen gasspriet te zien. Mos mos en nog eens mos. Elk grassprietje dat even boven de grond uitkomt is nu nog voor onze kippen. Toch krijgen ze best nog wat bijgevoerd, maar vers gras...


27 febr


Als er gevoerd wordt zijn ze er als de kippen bij.
Maar kieskeurig zijn Pippi en Toos wel. Een groot deel van hun gemengde voer is gerst en dat laten ze liggen.Iemand op het moestuinforum brengt me op het idee om zelf het kippenvoer te gaan telen. Waarom ook niet. Nu kopen we nog 25kg zakken gemengd voer bij de Welkoop. Ook voor de kippen is vers van eigen tuin natuurlijk veel lekkerder.

haver havermout gerst tarwe

Even een leuke link gegoogeld.


11 februari

Hoe hoger hoe beter.


In oktober hebben we beide krielen gekortwiekt. Vliegen kunnen ze dus allang weer. Toch vinden ze het in onze tuin prima. Nog nooit hebben we ze hoog uit de boom of bij de buren moeten weghalen. Dan laten we het ook maar mooi zo.


8 februari

Vandaag de eerste dag sinds er afgelopen vrijdag 3 februari ruim 10 cm sneeuw gevallen is dat de kippen zich weer buiten laten zien. En nieuwgierig dat ze zijn.


Uitzonderlijk, want de afgelopen week hebben we al meerdere dagen strenge vorst gehad en voor de kippen was het geen probleem overdag toch naar buiten te gaan.


Onder het nachthok ligt ondertussen ook een stapel haardhout. Dit moet ook even bekenen worden.


En nu het al weer langer licht blijft gaat ook Bettie als laatste na vijf uur weer het hok in.


januari 2012

Hierbij nog een leuk plaatje van onze kippen in onze achtertuin. Is nog genomen in de herfst.


Bij Toos achterlangs gaat mevrouw Jansen die ergens anders als de kippen bij wil zijn.

Ook Bettie staat erop die aan het begin van de reu was. Ondertussen heeft ze weer een mooi verenpak en heeft Pippi het stokje overgenomen. Dit is wel laat, maar zolang het nog steeds niet koud is kan ze het nog best hebben.


12 augustus

Twee gebruikers van het kippenforum geven momenteel twee indicaties. Dat het inderdaad een Sussex is. Dat het geen Sussex vanwege de grondkleur en onregelmatige tekeningen, maar een Doornikse of een kruising is.

Tijd voor nader onderzoek.
Vanmorgen weer enkele foto's gemaakt.


En nu maar kijken of ik uitsluitsel kan krijgen, of dat we verder gaan speuren naar welk ras het is... wordt vervolgd.


11 augustus

Van twee krielen weten we nog niet van welk ras deze zijn. Belangrijker vinden is of het hennen zijn. Op het kippenforum zal ik de specialisten weer raadplegen over het ras. Daarna moet vast makkelijk vast te stellen zijn hoe een hen of haan van dat ras eruit ziet. Nu is het eerst nog maar duimen.

Mijn idee is dat in ieder geval een van beide ook een rood porselein Sussex kriel hen is. We hopen natuurlijk dat dit zo is en dat de ander ook eenzelfde ras, maar van een andere kleur een hen is.Het gaat om de kriel achter op de foto. De voorste is ook een Sussex, maar dan een buffcolumbia. Met een scheef bekkie.

10 augustus

Vanmorgen nog eens wat afbeeldingen gemaakt van de onbekende kippen, of toch hanen. Op het kippenforum wordt aangegeven dat het Sussex krielen roodporselein zijn.We hebben al twee Sussex kriel, hen buffcolumbia's.

Vanmorgen heb ik de andere krielen samen met de maar buffcolumbia's uit hun ren gehaald en lekker in de tuin laten lopen.


Ik had alleen de roodporseleine Sussex krielen nog in de ren. Tot mijn stomme verbazing gingen deze kukelen. Oftewel, wat we ons allang afvroegen is nu werkelijkheid geworden. Het zijn hanen.


7 aug 2011

Al een tijdje heb ik twijfels over of twee kippen wel echt kippen zijn en geen haan. Hoewel ze van hetzelfde ras zouden zijn, zijn twee van de vier sabelpootkrielen wel bijna een keer zo groot gegroeid. Zijn dit geen hanen?

Heel gek, maar pas vandaag beseften wij dat wij ons gewoon moeten afvragen van welk ras we kippen hebben gekregen. Het zijn vast geen sabelpootkrielen. Ook zijn er twee veel kleiner (krieltjes) dan die vermeende hanen.


Vandaag op de tuin heb ik er iemand bij gehad die belang bij twee hanen zou hebben. Bleek dat hij zelf ook een haantje had waar hij wel vanaf wou.Eerst maar het kippenforum raadplegen voor meer informatie over ras. Eens met wat foto's proberen uitsluitsel te krijgen. Vind het een leuke speurtocht. Eens benieuwd wat het oplevert. En natuurlijk hoever we er straks naast zaten!


Beide kippen laten zich nauwelijks in vol ornaat vastleggen. Ze houden me zo goed ik de gaten. Als er ook maar iets gebeurt wat ook maar ietsiepietsie ongewoon voor hun is, dan scharrelen ze niet meer rustig door de ren. Laat staan dat ik makkelijk een fotootje van ze kan maken.

eerste ei

23 mei 2011

Het is feest.

De kip en het ..


Een legkastje gemaakt, en ja hoor ...

vanavond het eerste ei. Fantastisch.

superkip, dank je


Sabelpoot kriel
Vier ongeveer 6 weken oude Sabelpoot Kriel kippen erbij gekregen. Ze waren gister nogal gestrest. Ja idd, daar komt die uitdrukking ook vandaan. Hebben ll zo vlak voor hun examen ook wel eens, hoort erbij. Ze zijn helemaal leuk. En die geluiden die ze maken, lijken wel vogels uit warme landen. Even terug op aarde. We hebben nu 6 kippen en een hoek dat nu aan uitbreiding toe is.


19 mei 2011Vanavond hebben we twee kippen opgehaald en ook een kippenhok. Ze zijn erg leuk en doen geloof ik alleen een vlieg kwaad. Nou ja, ook torretjes, aardwormen, naaktslakken, pissebedden en dat soort beestjes dat bij ons in de tuin loopt. Dit zal meevallen, we laten ze niet los in de tuin (en die van de buren) lopen.


Volgens mij leggen ze elke zondag voor het ontbijt een ei...? Heb geen idee of dat zo werkt.@ doorgegeven.