Peper, Knoflook, Artisjok, Gember

26 april

Afgelopen week in de koude kas een rijtje artisjokken gezaaid.januari 2013

De gemberplant heeft hele zomer mooi buiten gestaan, maar de wortel was toch te zacht en niet mooi om te kunnen oogsten. Geeft ook niet, al met al was het een leuk experiment. Het lukt inderdaad om in ons klimaat een gemberplant te laten groeien, maar daar blijft het dan ook wel bij. Een vervolg krijgt gember niet.

14 oktober

Vorige week was het nog mooi nazomerweer. Deze week droog en al een dag met een minimum temparatuur van 2 graden. Onderweg al rijp op de grond gezien. Vanaf vrijdag weer regenachtig. Vandaag, zondag, weer naar de tuin geweest om even te kijken hoe het er bijstaat. Water, veel water, geultjes staan vol water bij iedereen.


De Artisjokplanten zijn enorm gegroeid de laatste weken. De grote stekelig uitziende bladeren hebben een mooie blauwgrijze kleur.


8 september

Er zijn er in onze familie die waarschijnlijk hun lachen even niet kunnen inhouden met het zien van ons eerste pepertje. Toch is ons plezier groot bij het zien van onze eerste pepertje.


ps. mijn ouders hadden weken geleden op eenzelfde spaanse peperplant al meer dan vijftig pepertjes.


De Artisjokplant doet het met deze zonnige dagen goed (2 september).

22 augustus

De spaanse peper begint nu (eindelijk) wat meer te groeien en heeft al 3 bloemetjes en nog drie knopjes. Nu het weer prachtig is gaan ze overdag naar buiten. Niet in de volle zon. Ze hebben nu volop daglicht en met dagen van ruim boven de 20 graden doen ze het goed.
Buiten worden ze natuurlijk ook bevrucht, wat niet onbelangrijk is voor de pepertjes dit najaar. Ben benieuwd en kijk elke dag even.25 juni

De artisjokplantjes zijn ondertussen alweer zo groot geworden dat het nodig tijd wordt ze uit te planten.


s'Avonds een plekje gegeven tegen ons huisje aan en goed water gegeven.
De volgende dag lagen ze er op één na allemaal verlept bij. Weer water gegeven en s'avonds deden ze het al weer mooi. Een beetje water doet toch wonderen in de natuur.

3 juni

De Artisjok kiemen doen het prima in de koude kas. Linksonder kun je goed een kiem zien met twee mooie ronde blaadjes. Er staan er nog een paar op datzelfde rijtje.


De gemberplant is de laatste weken omhooggeschoten sinds hij in een nieuwe pot staan.8 mei

De courgetteplantjes groeien nu als, nou ja, courgette. Voor het eerst zijn ze overdag naar buiten om ze af te harden. Bij het verplaatsen is me een potje gevallen en de courgette lag op de grond. Steel geknakt en alles uit het potje. Voorzichtig teruggezet en goed water gegeven en...


het plantje doet het nog steeds.
Nog even wachten tot na ijsheiligen en dan gaan ze de volle grond in.

3 april
Eén artisjok plantje heeft op de één of andere manier een knikje in zijn steel opgelopen en heeft daarna het loodje gelegd. Dit was een kleine twee weken geleden.
Vandaag heb ik twee grote kiemen verpoot (kwamen tot stistand). Tot mijn verbasing hadden ze als wortel enkel een dik steeltje van ongeveer 1 cm.

18 maart

Vandaag is er voor het eerst een scheut te zien op de gember.
Na precies 14 dagen.


Vandaag 4 maart als laatste van de vier nu de gemberwortel gepoot.
De gember hadden we al uit de supermarkt voor ineen bamigerecht met chinese mie. Hiervoor was maar 10 gram gember nodig, veel over dus om wat mee te doen.


Schijnt lang te duren voor een eerste lootje uitgroeid. Ben dan ook heel benieuwd hoe dit gaat. De gember heeft een plekje boven de verwarming gekregen.

Een hele leuke link over iemand die gember geteelt heeft.
http://www.wilfriedrobert.be/KRUIDEN/gember.html