Insalate e Minestre (Salades en soepen)

Minestrones

In een minestrone wordt verse groente, kruiden met pasta, rijst en peulvruchten naar smaak verwerkt. Ook belangrijk en onmisbaar, vet: boter, spekvet, olie of reuzel. Ik gebruik hier bij voorkeur olijfolie welke geschikt is voor bakken en braden. De minestrone wordt lichter als de boter of olie pas wordt toegevoegt als het gerecht klaar is. In de winter is een hete Minestrone lekker, maar ook een koude is fijn, als deze maar niet rechtstreeks uit de koelkast komt.
Als bron van een aantal recepten gebruik ik het Italiaanse kookboek 'De Zilveren Lepel', dit is voor mij veruit het meest complete boek voor de eenvoudige autenthieke italiaanse keuken.

  • Minestrone alla Toscana (Toscaanse Minestrone)
Minestrone alla Toscana (Toscaanse Minestrone)

Voor 4-6 personen
100 g cannellinibonen
1 takje verse rozemarijn
1 laurierblad
4 eetlepels olijfolie
1 ui, fijngehakt
1 stengel bleekselderij, fijngehakt
1 wortel, fijngehakt
1 eetlepel fijngehakte verse bladpeterselie
1 krop andijvie, kleingesneden
1 tomaat, ontveld, ontpit en kleingesneden
1 courgette, fijngehakt
1 prei (alleen het wit), fijngehakt
80 g langkorrelige rijst
zout en peper
serveren met : parmezaan, vers geraspt

ps. als een enkel groetne ingrediënt ontbreekt, is dat geen groot gemis

Doe de bonen, rozemarijn en laurier in een pan, voeg zoveel koud water toe dat ze onderstaan, breng het aan de kook en laat alles ongever 2 uur pruttelen. Gooi de kruiden weg, doe de helft van de bonen in de keukenmachine en draai er een puree van. Schep de puree weer in de pan. Verhit in een andere pan de olie, voeg de ui, selderij, wortel en peterselie toe en bak alles 5 minuten op laag vuur, roer goed door. Roer het groentemengsel door de bonen, voeg zout en peper naar smaak toe en doe er zo nodig nog wat heet water bij. Met het toevoegen van heet water maak je ook de juiste hoeveelheid soep voor het het gewenste aantal personen. 
Breng de soep aan de kook, doe er de rijst bij en kook hem in 15-20  minuten gaar. Schep de soep in een terrine en zet hem met kaas op tafel.

(een foto met een resultaat zal ik nog toevoegen)



Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen