Vlinderbloemigen (wisselteelt)

15 juni

De rode bietjes doen het allemaal goed.
Vorige week nog kleine plantjes met twee bladeren.


Een warme week gevolgd door wat koeler met best wat neerslag heeft de groei goed gedaan.


8 juni

De kervel is nu een mooi rijtje.


Dit gewas doet het mooi. Hoewel we nog geen idee hebben hoe het straks zal smaken.


De 22 mei gepootte uien staan er mooi bij.


12 mei

De kapucijners laten zich al mooi zien.


Meerdere zijn er al opgekomen. Ben heel benieuwd hoe deze eruit gaan zien de komende maanden.


4 mei

Onder het vliesdoek is het nog vochtig, terwijl de rest van de grond droog is.




Eronder al plantjes die kiemen, maar kervel en bonenkruid laat langer op zich wachten.


De eerste pootuitjes komen uit.



26 april 2013

Misschien wel vroeg, maar toen vanmiddag de tonkinstokken weer in de tuin zijn gezet, ook toch maar bij vier stokken tuinbonen gepoot. Zes per stok.
De stokken staan 50 cm uit elkaar en de tussenruimte tussen de rij tonkinstokken is ongeveer 80 cm.


Te vroeg voor ijsheiligen zijn de eerste boontjes de grond in. Vanacht en ook de volgende nacht is er nog nachtvorst voorspeld. De dagen daarop loopt ook de temparatuur s'nachts weer op. Deze week is vorst nog geen probleem. Daarna zijn de eerste kiemen boven de grond. De 10 dagen die daarna komen zouden dan vorstvrij moeten zijn. Lukt dit tot ijsheiligen, 11 tot 15 mei, dan overleven deze stokbonen het wel.
En anders zaai ik gewoon weer nieuwe.

2 september


22 augustus

Op dit moment krijgt een volgende lading boontjes even 3 minuten de kook erover. En gaat daarna voor anderhalf uur in de vrieskist om droog te vriezen.

13 augustus

De eerste boontjes zijn alweer geoogst.
Vrijwel geen aantasting van slakken dit jaar.

13 juni

Op de eerste vier stokken gezaaide bonen komen er al een aantal op. Ze zijn nu al een aantal weken geleden gezaaid. Vanmorgen de niet opgekomen stokbonen bijgezaaid. Zo'n twee weken geleden ook bij de overige stokken de boontjes gezaaid. Gister waren de eerste kiemen hiervan al te zien.

13 mei 2012

Vanavond de stokken weer geplaatst.


5 september

Van mei naar september is in de tuin van bijna het ene uiterste naar het andere als het gaat om een gewas dat na ijsheiligen (15 mei) opkomt. Hieronder de stokbonen hoe ze er begin september, na al mooie oogsten, er bij staan.


27 mei

Afgelopen week regen heeft de tuin goed gedaan. Niet dat er genoeg gevallen is. Er wordt gezegd dat het wel twee weken moet regenen om de droogte van de laatste maanden te compenseren. Maar de tuin staat er wel mooi groen bij.


Vorstschade dinsdag 3 mei 2011

Dit is toch niet te geloven. Vanavond naar de tuin, zoals elke avond. Zie ik de tomatenplantjes er helemaal verpieterd, bij staan. Ze zijn zelfs bruin van kleur. Is het dan vandaag zo warm geweest, anders dan de afgelopen dagen. Had ik dan toch elke, in plaats van om de dag water moeten geven. Kan toch haast niet. Maar toch.
Ik stond er helemaal niet bij stil, maar toen schoot me de temparatuur vanmorgen te binnen. Gisterenavond was rond negen uur de temparatuur naar 10 graden gedaald en stond er een gure wind. De weersvoorspelling was in het land lokaal kans op nachtvorst.
Wat in mijn gedachten zou meevallen, omdat het zo waaide en dan koude en warme luchtlagen met elkaar vermengd worden.
Vanmorgen ging Astrid om 6.45 naar haar werk en heb ik de honden uitgelaten. De auto voor had toen inderdaad een wit dak van de vorst ...
En dan is op de tuin dit het resultaat.



6 april

In 9 dagen kwamen de eerste kiemplantje al omhoog van de gezaaide
bonen ( 16/4). Op de foto zijn het de laatste twee staken.



16 april 2011
11 april 2011

Tonkinstokken als woord maakt het allemaal nog echter lijkt dan stokbonen aan gewone bamboestokken. Het is natuurlijk hetzelfde.

Op de al eerder gekochte sperciebonen voor aan de stok, stond al zaaien vanaf half mei. Ook van een medetuinder had ik al gehoord van de beruchte periode tot ijsheiligen, 15 mei.

Toch hadden wij in het schuurtje de stokken al liggen, overgenomen van de vorige eigenaar.
Nu was er tot mijn grote opluchting gister al een medetuinder die de tonkinstokken  had opgezet. Prachtig. Het echte werk van een groentetuin, zo komt dit op mij over. Ook al zouden ze maar matig smaken, op een moestuin horen nou eenmaal stokbonen. Wij vinden verse sperciebonen zalig.'
Die avond direct het hele raamwerk opgebouwd. Dit lijkt meer werk dan het is. Eigenlijk zou het meer werk moeten zijn, maar klaar is klaar. Wat een plaatje. Genieten.


Het zaaien kan dan over een mooi aantal weken wel. Hoewel het mooie weer van de afgelopen dagen wel verleidelijk is om het zaaimoment te vervroegen. Dagenlang is het al zonnig met temparaturen tussen de 20 en 25 graden.



Het is heel moeilijk om je in te houden als het weer zo zomers is en meerdere tuinders stokbonen gezaaid hebben. Het is dan ook niet gelukt. Mijn besluit om veel eerder te zaaien is een risico om bij vorst voor 15 mei de plantje kwijt te raken. Een gokje wagen is wel zo leuk. Het weer is ook zo zomers. Zouden we dit weer in juli en augustus hebben, dan is het zelfs een warme zomer.

Eerder al had ik besloten om de enkele weken per 2 staken 5 boontjes te zaaien. Het risico zou dan hooguit om 4 tot 6 staken kunnen gaan.

Op de achtergrond voor de stokken zie je onze koude kas. Deze gaat al ruime tijd ook s'avonds niet meer dicht.


De tomatenplantjes zijn voor een groot deel verloren. De stokbonen die op twee stokken al opkwamen zijn ook goeddeels weg. Enkele hebben het overleeft.




Het zaaibed met 11 tomatenplanten heeft er 4 die het wel gered hebben.




Gisteravond had ik het met overbuurman Jan nog over de voorspelde nachtvorst gehad voor eind deze week. Jan zei toen nog 'met vorstschade is het uithuilen en dan weer vrolijk verder'.
Dit leek zo onwerkelijk, maar inderdaad ik moet maar uithuilen...
Ten slotte is het ook nog niet ijsheiligen (15 mei) geweest en een gewaarschuwd man ... kan bewust risico's nemen. Dit maakt het gek genoeg wat spannender en heel erg leuk. Vele tuinders op 'De Domp' hadden met het mooie weer van de afgelopen weken de pootaardappelen al in de grond en die waren zelf al 10 tot zelfs 20 cm opgekomen. Allemaal weg.

Zo leren wij elke dag weer.


Wat meer werk van het onkruid wieden, maar dat hoort er natuurlijk bij.