dinsdag 18 oktober 2011

herftvakantie

Deze week weer volop tijd om overdag naar de tuin te gaan. Het weer is het eerste weekend (15 en 16 oktober) mooi zonnig en boven de 15 graden.

Het onkruid hebben we maandag samen gewied. In de paden stond nog best wat gras en ook tussen de grindtegels stond het hoog.
De Snijbiet eten we bijna niet en heb ik van het land af gehaald. Een hele kruiwagen vol. Onderweg naar de composthoop bleek een buurman wel een portie snijbiet te willen. Hij vertelde dat het voor hem vroeger toen hij nog in Australië woonde (of was het Nieuw-Zeeland) als spinazie werd gegeten. Een liefhebber. In ruil bood hij me bieten aan, die ik met plezier aannam. Op mijn vraag hoe dit klaar te maken kon hij me precies vertellen de bieten een uur te koken, waarnaar de schil er zo af te halen is. In stukjes met een uitje en eventueel wat suiker laten intrekken en dan opdienen. Ik ben benieuwd.

Vanavond heb ik uit de bijbel van de authentieke italiaanse keuken het recept 'rode biet met béchamel' gemaakt. Het koken van de bieten ging fantastisch. Dit heb ik nog nooit gedaan en kwam me ook niet bekend voor van vroeger bij ons thuis. Zelf eten we wel vaak bietjes, maar altijd uit pot.
Het recept is heel geslaagd met de combinatie béchamal. Dit is er voor ons eentje om vaker te doen, maar dan wel met verse bieten van... de groenteman.
Toch eens over nadenken volgend jaar zelf ook bieten te kweken.

Het recept voor de rode biet in bechamel heb ik op de pagina recepten toegevoegd. Net als het basisrecept voor béchamel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten