zondag 1 september 2013

Stokslabonen

Wat leuk om stokbonen te hebben die wel 25 cm lang zijn. Ze zien er ook nog allemaal heel goed uit. Last van slakken hebben we bijna niet. Een enkele slaboon laat nog een bruin spoortje zien waar eens een huisjesslak langs is geweest, maar dit zijn er maar een paar.


Toch ben ik best nog wel verbaasd dat bonen zo groot kunnen worden. Dit heb ik nog niet eerder gezien. Het zal vast een bepaald soort stokbonen zijn. Dan is natuurlijk de vraag, welke boontjes zijn dit.


Het zijn Westfalia stokslabonen van leverancier Tuin Service nr. 3110. Hiervoor heb ik het doosje erbij gepakt. Dit voorjaar heb ik ze bij de Welkoop gekocht.

Vanaf begin juli is het nu vrijwel continu mooi zomerweer. Gisteren en vandaag sinds lange tijd weer eens een buitje en een bewolkte dag. Vanaf morgen, maandag, weer zonnig. In ieder geval de hele week met aan het eind van de week zelfs weer 26 graden. Hier kan ik natuurlijk geen genoeg van krijgen.
De laatste weken is nu goed zichtbaar dat de tuin naar een herfstperiode gaat. Het onkruid schiet niet meer overal omhoog om vervolgens in korte tijd hoog te staan. De courgette en ook andere gewassen groeien niet zo hard meer.

De begin augustus voorgezaaide boerenkool en nog wat kropsla verspeend. Andere tuinmannen en vrouwen hebben de boerenkool al veel hoger staan. Wel alsof ze komende dagen het met een lekkere rookworst en een scheutje azijn al op tafel hebben staan. Het is pas september.


Vorig jaar was ik ook zo vroeg. Te vroeg. September oktober stond de boerenkool al zo hoog dat het nodig geoogst moest worden. En de eerste nachtvorst is er dan nog lang niet overheen geweest. De vrieskist bood natuurlijk kunstmatige vorst. Dit jaar mag het best wel wat later.


Of de slaplantjes nog kleine kropjes worden is de vraag. Ze zijn klein, maar staan er wel mooi bij. Mochten ze voortijdig stoppen met hun groei, dan gaan ze als voer naar de kippen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten