zondag 21 april 2013

Indeling maken

Donderdag 18 april is onze tuin twee keer gefreesd. Haaks op elkaar, waarbij de laatste keer in de richting waarin onze zaaibedden straks komen. Van zuid naar noord, zodat de hogere gewassen zo min mogelijk schaduw geven aan naastliggende gewassen.De groentetuin waarin we teeltwissel toepassen bestaat uit vier gelijke vakken. De lengte is 6 meter en 5,10 meter breed. Het eerste vak welke klaar moet zijn is die van de nachtschade-achtigen. De pootaardappelen liggen klaar om de grond in te gaan.


Vanmorgen vroeg naar de tuin om de aardappelen te poten.
Dit jaar hebben we Dore aardappelen klasse A 28/35. Niet besteld maar bij de Welkoop vandaan. Veel begonnen al te ontspruiten, maar dat zijn van die bleke stukjes die zo afbreken. Eigenlijk zou ik ze nog los van elkaar 2 weken in een lichte koude ruimte moeten laten liggen en dan pas de grond in. Een snelle groei vind ik niet belangrijk. De aardappels mogen best later pas geoogst kunnen worden. Als ze dan maar nog ziektevrij zijn is dat prima.

De Dore is middenvroeg te oogsten, kruimig en goed in de winter te bewaren.
Tegen Phytophthora is deze aardappel niet goed bestand, maar in de wetenschap dat de vorige tuineigenaar in ieder geval minimaal de afgelopen twee jaar hier geen nachtschade-achtigen als drager van deze ziekte heeft geteelt, is er maar een klein risico.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten