donderdag 24 mei 2012

In mei lukt alles!

De mei maand is wel heel vergevingsgezind. Vrijwel alles lukt. En als er dan een rijtje groente is waar er van een enkel zaadje geen kiem komt, kan ik die nog opnieuw zaaien. Zo heb ik gister nog een paar rode bietjes bijgezaaid.


Nu hebben bieten wel graag 35 cm tussenruimte. Een enkel zaadje erbij zaaien was dan ook al voldoende


De worteltjes moeten nog worden uitgedund en de eerste snijbiet kan deze week nog geoogst worden.

Van een buurvrouw gister krulsla gekregen. Met dit warme weer van de afgelopen dagen redden ze het waarschijnlijk niet. Ze zien er wel erg verlept uit.


Afgelopen weekend van tante Geesje ruccola plantjes gekregen. Die hebben ook een mooi plekje onder de tonkinstokken achter de krulsla gekregen.
Net niet op de foto te zien zijn de kiemen van de stokslabonen. Drie dagen geleden lieten de eerste kiemen zich zien nu alweer staan ze meerdere centimeters hoog. Lekker warm weer en s'avonds wat water geven doet wonderen.

Gistermiddag lagen enkele kropsla planten er ook met enkele bladeren wat verpieterd bij door deze mooie zonnige dagen. Gisteravond goed water gegeven en vandaag zien ze er weer fris uit.

Op de nieuwe tuin staat in enkele zaaibedden nog heel veel onkruid. Waarschijnlijk hebben we daar zoveel onkruid, omdat deze tuin niet is omgespit. Wel 2x gefreest, maar dat is toch niet genoeg. Weer wat geleerd. Niet meer van niet spitten en zo het bodenleven in takt laten, maar gewoon spadediep omspitten.

Gisteravond eerst in mijn dagboekje nagezien wat er zou moeten staan. Bosuitjes en prei. Dat moet toch te vinden zijn als ze zijn opgekomen tussen al dat onkruid.
Op de knieën en met m'n neus vlak boven het onkruid op zoektocht geweest en ja hoor, mooie hele dunne preitjes en bosuitjes. Toch al wel zo'n 10 cm hoog en 1 mm dun. Prachtig. Nu kan ik met een gerust hart hier ook onkruid wieden en hopelijk over een tijdje van lekkere kleine maar scherpe bosuitjes genieten.


In de koude kas is vooraan het rijtje artisjokken te zien. Deze deden het voorgezaaid thuis als in een warme kas ook goed, maar zijn uiteindelijk alle 6 doodgegaan. Nu eens kijken of dit beter gaat lukken...
Het is niet voor niets de meimaand.

Het rijtje met de grootste bladeren zijn pompoen plantjes. Deze zijn vanavond in de volle grond geplant. Boven de pompoenen staat aubergine en daar weer boven de boerenkool, hoewel dit ook wel eens de broccoli kan zijn. Bovenaan nog een rode eikenblad pluksla. Deze is van vorig seizoen nog overgewaaid en kan bijna aan de kippen gevoerd worden.

Over kippen gesproken. Die zijn gistermorgen allemaal verhuisd. Plaatjes hiervan staan op de kippenpagina.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten