16 juli
Voor in de courgettesoep stond in het recept prei. Die waren vast nog niet rijp, maar toch wilde ik er wel eentje proberen. Misschien wel een lekker pittig preitje, heerlijk voor in de soep.
De grootste die ik kon vinden. Wel al mooi dik, maar nog kort. De preismaak was lekker scherp, prima.
De paprika heeft de afgelopen week twee nieuwe paprikaatjes erbij.
bloementuin
woensdag 20 juli 2011
15 juli
15 juli
Nu even wat tijd genomen om wat plaatjes te maken hoe de tuin er nu bij staat. Met die regen van de afgelopen weken en nu helaas nog steeds, groeit alles als, ik zou zeggen courgette. Kool hebben wij niet op de tuin staan.
eerste geoogste gele courgette
kruidentuin
boerenkool & broccoli
snijbiet kan alweer geoogst worden
de andijvie komt ook al mooi op
tomaten hebben we veel
stokbonen in de tuin en tegen het huisje
de buren hebben al uien geoogst en die hangen nu mooi te 'drogen'
courgette
We hebben al met al een fantastische tijd op onze tuin. Wat een weelde.
Nu even wat tijd genomen om wat plaatjes te maken hoe de tuin er nu bij staat. Met die regen van de afgelopen weken en nu helaas nog steeds, groeit alles als, ik zou zeggen courgette. Kool hebben wij niet op de tuin staan.
eerste geoogste gele courgette
kruidentuin
boerenkool & broccoli
snijbiet kan alweer geoogst worden
de andijvie komt ook al mooi op
tomaten hebben we veel
stokbonen in de tuin en tegen het huisje
de buren hebben al uien geoogst en die hangen nu mooi te 'drogen'
courgette
We hebben al met al een fantastische tijd op onze tuin. Wat een weelde.
Courgettesoep
Courgettesoep
1kg courgette
2 uien
200 gram selderij
200 gram prei
5 teentjes knoflook
1,5 / 2 bouillonblokjes
1 liter water
80 gram boursin (1 pakje)
spekjes
Kook het water met de bouillonblokjes en voeg de prei, uien, selderij en knoflook (geperst of kleingesneden) toe. Even laten koken en voeg dan de courgettes toe. Laten koken tot de courgette zacht is. Pureer de soep.
Bak intussen de spekjes op in een pan zonder boter en voeg deze samen met de courgette toe. Laat de soep even koken tot de boursin gesmolten is.
Tijd:
Ongeveer 30 minuten.
Bovenstaande is genoeg voor 4 personen. Lekker met een stokbroodje erbij!
Dit recept heb ik van Freggel van het moestuinforum
1kg courgette
2 uien
200 gram selderij
200 gram prei
5 teentjes knoflook
1,5 / 2 bouillonblokjes
1 liter water
80 gram boursin (1 pakje)
spekjes
Kook het water met de bouillonblokjes en voeg de prei, uien, selderij en knoflook (geperst of kleingesneden) toe. Even laten koken en voeg dan de courgettes toe. Laten koken tot de courgette zacht is. Pureer de soep.
Bak intussen de spekjes op in een pan zonder boter en voeg deze samen met de courgette toe. Laat de soep even koken tot de boursin gesmolten is.
Tijd:
Ongeveer 30 minuten.
Bovenstaande is genoeg voor 4 personen. Lekker met een stokbroodje erbij!
Dit recept heb ik van Freggel van het moestuinforum
zondag 17 juli 2011
Stokbonen
15 juli
Enkele kleine boontjes had ik al gezien, maar toen ik beter keek bleken er al hele grote stokbonen te zijn. Nou ja, hele grote, voor mij gevoel al reuzegrote.
Ik was gewoon blij verrast dat ze er nu al zijn. Misschien hebben we eind deze week onze eerste boontjes van de tuin al op tafel.
Enkele kleine boontjes had ik al gezien, maar toen ik beter keek bleken er al hele grote stokbonen te zijn. Nou ja, hele grote, voor mij gevoel al reuzegrote.
Ik was gewoon blij verrast dat ze er nu al zijn. Misschien hebben we eind deze week onze eerste boontjes van de tuin al op tafel.
Af en toe laten we beide Sussex kippen loslopen.
Zo trouw als ze zijn blijven ze voor de ren rondscharrelen en denken er niet over om de wijk te nemen. Ik weet natuurlijk wel beter. Vorige week heb ik ze bij een omgedraaide tegel gezet om pizzebedden en mierenpoppen op te kunnen pikken. Maar helaas, de slimmeriken kregen toen ook de pluksla in beeld en vertrokken waren ze. Ze liepen er mooi tussendoor te pikken. Prachtig gezicht en helemaal op vrolijk waren ze hoe ze daar rond liepen. Toch was dit voor de sla niet de bedoeling...
Rabarber
11 juli
De rabarber kon voor een laatste keer geoogst worden. Ik heb getwijveld, omdat het eigenlijk al te laat is om nog te kunnen oogsten. Na 15 juni heeft de rabarber een hoog oxaalzuur gehalte. De smaak is hierdoor anders en ook teveel oxaalzuur binnenkrijgen is ongezond. Dat wordt dan zeker niet dagelijks rabarber eten.
De rabarber die ik nog kon oogsten woog gesneden wel 3350 gram.
Zoveel rabarber. Ik heb volgens een recept van het blog van 'appelvrouw' er rabarberjam van gemaakt.
Dit leverde wel 10 potten in verschillende maten rabarberjam op.
Nu kan de overgebleven rabarber rusten en aansterken. Volgen jaar mag ze weer volop rabarber geven.
De rabarber kon voor een laatste keer geoogst worden. Ik heb getwijveld, omdat het eigenlijk al te laat is om nog te kunnen oogsten. Na 15 juni heeft de rabarber een hoog oxaalzuur gehalte. De smaak is hierdoor anders en ook teveel oxaalzuur binnenkrijgen is ongezond. Dat wordt dan zeker niet dagelijks rabarber eten.
De rabarber die ik nog kon oogsten woog gesneden wel 3350 gram.
Zoveel rabarber. Ik heb volgens een recept van het blog van 'appelvrouw' er rabarberjam van gemaakt.
Dit leverde wel 10 potten in verschillende maten rabarberjam op.
Nu kan de overgebleven rabarber rusten en aansterken. Volgen jaar mag ze weer volop rabarber geven.
zondag 10 juli 2011
nu weer tijd
9 juli
Prioriteit afgelopen weken bij studie gehad. Daarnaast ook nog een bruiloft (weekend in Gelderland) en Oerol (weekend Terschelling). Nog een aantal puntjes moesten op de i worden gezet. Als dit lukt, dat hoef ik in de vakantieperiode niet nog een en ander voor komend schooljaar te doen. En dit is gelukt.
Vorige week alles wat ik nog kon afronden, gerealiseerd. Dit voelt goed.
Tijd voor ontspanning. De tuin.
Wat hieronder volgt is het resultaat op dit moment. Ben natuurlijk s'avonds meestal wel even op de tuin geweest, maar dit was steeds zo kort mogelijk.
Na twee weken van overvloedige regen.
Courgette
Gele courgette
Ui
Tomaat
Rabarber (moet weer geoogst worden)
Paprika, deze is al mooi groot, maar moet nog rood kleuren.
Wortelen en snijbiet. Wij hebben nog nooit snijbiet gegeten.
Vanavond ga ik hiermee een hartige taart maken.
Worteloogst
Broccoli oogst
Onze moestuin op dit moment
Stokbonen
Stokbonen
Tomaten
In te vriezen broccoli
Wortelen
Pizza met courgette. Klaar om in de al voorverwarmde oven te doen.
Prioriteit afgelopen weken bij studie gehad. Daarnaast ook nog een bruiloft (weekend in Gelderland) en Oerol (weekend Terschelling). Nog een aantal puntjes moesten op de i worden gezet. Als dit lukt, dat hoef ik in de vakantieperiode niet nog een en ander voor komend schooljaar te doen. En dit is gelukt.
Vorige week alles wat ik nog kon afronden, gerealiseerd. Dit voelt goed.
Tijd voor ontspanning. De tuin.
Wat hieronder volgt is het resultaat op dit moment. Ben natuurlijk s'avonds meestal wel even op de tuin geweest, maar dit was steeds zo kort mogelijk.
Na twee weken van overvloedige regen.
Courgette
Gele courgette
Ui
Tomaat
Rabarber (moet weer geoogst worden)
Paprika, deze is al mooi groot, maar moet nog rood kleuren.
Wortelen en snijbiet. Wij hebben nog nooit snijbiet gegeten.
Vanavond ga ik hiermee een hartige taart maken.
Worteloogst
Broccoli oogst
Onze moestuin op dit moment
Stokbonen
Stokbonen
Tomaten
In te vriezen broccoli
Wortelen
Pizza met courgette. Klaar om in de al voorverwarmde oven te doen.
bodem voor de pizza
pizzabodem
Hoe ik zelf altijd de bodem maak.
Per bodem;
150 gram bloem
ongeveer 20 gram verse gist (van warme bakker)
kan ook half zakje gist (hooguit) van Dr. Oetker 7g
100 ml melk
snufje zout
teelepel suiker (voorkeur basterd)
eetlepel olijfolie (voorkeur met 2% chillipeper)
Melk opwarmen tot polstemparatuur (als babymelk opwarmen)
suiker en daarna gist erin, doorroeren en geheel minuut laten staan.
Doe de meel in een kom en voeg een snuf zout toe. Giet de olijfolie over de meel en roer met garde goed door. Maak in het meel een kuiltje en giet ineens de warme melk erin.
Met een houten lepel doorroeren tot er een homp deeg ontstaat. Je strooit op je werkblad, je handen en het deeg wat bloem. Kneed het deeg verder met je handen tot een mooie een mooie gladde bal deeg. In een schone kom strooi je ook wat bloem. Daarin leg je het deeg, leg er een theedoek overheen en zet het een halfuur op een warme plaats weg om te rijzen.
Van het gerezen deeg maak je met de hand een mooie pizza bodem. Vind je dit lastig, gebruik dan gewoon de deegroller.
Hoe ik zelf altijd de bodem maak.
Per bodem;
150 gram bloem
ongeveer 20 gram verse gist (van warme bakker)
kan ook half zakje gist (hooguit) van Dr. Oetker 7g
100 ml melk
snufje zout
teelepel suiker (voorkeur basterd)
eetlepel olijfolie (voorkeur met 2% chillipeper)
Melk opwarmen tot polstemparatuur (als babymelk opwarmen)
suiker en daarna gist erin, doorroeren en geheel minuut laten staan.
Doe de meel in een kom en voeg een snuf zout toe. Giet de olijfolie over de meel en roer met garde goed door. Maak in het meel een kuiltje en giet ineens de warme melk erin.
Met een houten lepel doorroeren tot er een homp deeg ontstaat. Je strooit op je werkblad, je handen en het deeg wat bloem. Kneed het deeg verder met je handen tot een mooie een mooie gladde bal deeg. In een schone kom strooi je ook wat bloem. Daarin leg je het deeg, leg er een theedoek overheen en zet het een halfuur op een warme plaats weg om te rijzen.
Van het gerezen deeg maak je met de hand een mooie pizza bodem. Vind je dit lastig, gebruik dan gewoon de deegroller.
Pizza courgette, pittige salami, tomaat en mozzarella
4 eetlepels tomatensaus 85g mozzarella
6 dunne plakjes stevige courgette olijfolie
8 basilicumblaadjes zeezout en zwarte peper
10 dunne plakjes pittige salami uit de molen
Smeer je tomatensaus geliikmatig uit op de pizzabodem. Leg de courgette en basilicum erop en daarna de salami - dit moet als laatste, zodat die dan lekker krokant wordt. Leg in kleine stukjes geschuurde mozzarella op de open plekjes, besprenkel de pizza met olijfolie en bestrooi hem royaal met peper en zout. Bak hem krokant en goudbruin.
6 dunne plakjes stevige courgette olijfolie
8 basilicumblaadjes zeezout en zwarte peper
10 dunne plakjes pittige salami uit de molen
Smeer je tomatensaus geliikmatig uit op de pizzabodem. Leg de courgette en basilicum erop en daarna de salami - dit moet als laatste, zodat die dan lekker krokant wordt. Leg in kleine stukjes geschuurde mozzarella op de open plekjes, besprenkel de pizza met olijfolie en bestrooi hem royaal met peper en zout. Bak hem krokant en goudbruin.
Dit was mijn resultaat op 9 juli. Ik heb er s'avonds als hartig hap'je' drie gemaakt.
volgens recept van Jamie Oliver 'jamie's italië'
zondag 3 juli 2011
courgette
17 juni
Wat leuk. De gele courgetteplant heeft een klein courgetje (weet even niet of ik dit zo goed schrijf).
Nu de groene nog.
En hoe gaat dat met de bevruchting? Dit is een mannetjes plant.
Wat leuk. De gele courgetteplant heeft een klein courgetje (weet even niet of ik dit zo goed schrijf).
Nu de groene nog.
En hoe gaat dat met de bevruchting? Dit is een mannetjes plant.
jam van frambozen rode en zwarte bessen
17 juni 2011
Frambozen geplukt en aangevuld met zwarte en rode bessen om jam van te maken. Voor het eerst. Dit heb ik nooit eerder gedaan en ben heel benieuwd naar het resultaat.
Op het moestuinforum werd verteld dat je dit met geleisuiker van Gilze kunt doen en dat daar ook de bereidingswijze als gebruiksaanwijzizing op staat.
Die heb ik alvast in huis gehaald.
Ben ik toch even trots op mijn eigen zelfgemaakte jam.
Morgenvroeg direct op het brood.
Frambozen geplukt en aangevuld met zwarte en rode bessen om jam van te maken. Voor het eerst. Dit heb ik nooit eerder gedaan en ben heel benieuwd naar het resultaat.
Op het moestuinforum werd verteld dat je dit met geleisuiker van Gilze kunt doen en dat daar ook de bereidingswijze als gebruiksaanwijzizing op staat.
Die heb ik alvast in huis gehaald.
Ben ik toch even trots op mijn eigen zelfgemaakte jam.
Morgenvroeg direct op het brood.
Abonneren op:
Posts (Atom)