Inmaken, diepvriezen of drogen

1 september

Met tegenzin ga ik af en toe de keuken in als er weer veel inmaakwerk te wachten staat. Vanmiddag boontjes doppen, koken, droogvriezen en dan in zakjes de vrieskist in. Courgettes in stukjes en een grote pan soep koken en dan in bakjes van de chinees. Ook dit gaat daarna de vrieskist in.

Altijd als ik eenmaal bezig ben, voelt het wel weer heerlijk.
Met grote hoeveelheden uit de groentetuin terugkomen en dan de vrieskist weer wat vullen. Dit geeft een rijk gevoel. Een wintervoorraad aanleggen. Alles puur natuur. Een keer bezig besef je dan gauw weer, hier doe je het voor.

19 augustus

Pruimenjam maken.


Als het kookt, dan nog 4 minuten doorkoken en jampotten vullen.


5 Minuten op de kop.


En klaar.


6 augustus



De aardappels  hebben een dag buiten staan drogen. Nu staan ze op hun plek in de hoek van de schuur. Er komt een doek voor zodat ze donker staan, maar wel zo dat er voldoende ventilatie mogelijk is.


31 juli

Vanavond voor het eerst drie potten wecken met een gewone pan.
Gulle aarde heeft hiervoor een hele duidelijke omschrijving op z'n blog geschreven, die een leek zoals mij goed met inwecken kan helpen.

http://de-gulle-aarde.blogspot.nl/p/wecken.html

27 december

Vorig najaar bosjes kruiden op de kop in het tuinhuisje in een donker hoekje te drogen gehangen. Voor de salie was dit geen succes, deze bladeren werden grijs en zwart. Achteraf denk ik dat het huisje te vochtig is om te kunnen drogen. Nou ja, drogen spreekt ook niet voor niks dat een vochtige ruimte niet geschikt is, maar dit heb ik zelf eerst moeten meemaken om te beseffen dat simpel op de kop hangen niet genoeg is.
Onderstaande link geeft goed weer hoe kruiden wel met succes gedroogd kunnen worden.

http://www.kruidjes.be/kruiden/kruiden.php?recipeid=122

Afgelopen najaar de salie zelf ook in een doosje op zolder te drogen gelegt. Het resultaat waren lichtgroen iets in elkaar gekrulde droge salieblaadjes aan de tak. Deze heb ik er net afgeknipt en in een potje voor in de keuken gedaan.

De geoogste rozemarijn drogen was dit jaar geen succes. Ik had het geoogst en te kort gedroogd. De naaldjes in een potje gedaan en het deksel er schuin opgelegd zodat ze nog verder konden drogen. Toch werden de naaldjes zwart en verschrompelden. Dit komt waarschijnlijk ook door teveel vocht, ofwel niet goed gedroogd.

Wat ik zelf nog niet heb uitgeprobeerd. maar ook schijnt te werken is de droogmethode met de magnetron (bron www.moestuinforum.nl) 4 minuten op keukenpapier op 650W vermogen en dan schijnt het kruid knetterdroog en nog mooi lichtgroen te zijn.

september 2011

We hebben bij onze grote uitenoogst ook nog een mooi aantal kleine uitjes.
Dit wordt voor ons de eerste keer dat we zelf in zoetzuur gaan inmaken.

http://www.moestuinforum.nl/post115216.html?hilit=augurken#p115216

Deze link is een recept voor het inmaken in zoetzuur van bijvoorbeeld augurken, courgettes en natuurlijk kleine uitjes,

30 augustus

Meerdere kilo's stokbonen geoogst om in te vriezen.
Hier een deel van de gedopte boontjes.


Dan de kook erover. Drie minuten in ruim kokend water. Als het veel boontjes zijn zoals nu, dan kook meermalen een hoeveelheid boontjes. Met een spatel haal ik ze uit de pan om ze op een dienblad en kort laten uitlekken. Veel water verdampt direct al.


Het dienblad past mooi in de vrieskist. In anderhalf uur tijd laat ik ze droogvriezen.


Daarna verdeel ik ze in diepvrieszakken en gaan ze definitief de vrieskist in.


28 augustus

Met een zonnige dag is het goed aardappels drogen.


27 augustus

Het wegwerken van een 'overschot' aan courgettes gaat prima door het als courgettesoep (zie recepten) in te vriezen.


Hiervoor bewaren wij de bakjes van de chinees en van de huzarensalade.


Op schildersplakband even de informatie erop en klaar is het weer.


23 augustus

De bloemkool goed schoon gespoeld en daarna mooie roosjes gemaakt. Deze drie minuten in kokend water. Op een dienblad anderhalf uur in de diepvries. Verdeeld over drie diepvrieszakken ingevroren.


7 maart

Afgelopen weekend was het de bedoeling stampot rauwe andijvie te eten. In de loop van de middag de andijvie al uit de diepvries gehaald. Alleen waren we pas begin van de avond weer thuis en de andijvie was natuurlijk ontdooid. Dit zag er niet fris uit. Het was eigenlijk meer één boeltje papperige bende geworden.

Vanmiddag op herhaling en... met succes.
Pas toen pan vol aardappelen gekookt waren de andijvie uit de vrieskist gehaald. Zo bij de afgekookte aardappelen de pan in met een flinke scheut melk. Even met de stamper erop en klaar was de stampot andijvie.
Ondanks dat de andijvie uit de vriezer kwam, was dit eigenlijk niet te proeven.



Ook in de week na de herfstvakantie alle andijvie geoogst. Hiervoor twee curverbakken gebruikt die eigenlijk in onze caravan in de winterstalling hadden moeten staan. Op de tuin bleek ik zelfs aan twee bakken niet genoeg te hebben om alle kroppen andijvie in te doen. Stapelen dan maar. De dag erop uren bezig geweest met spoelen, mooie bladeren van de krop afhalen, weer spoelen, drogen in de groentecentrifuge en snijden. Uiteindelijk 4 volle 3 liter zakken voor in de diepvries á 400 gram. En natuurlijk een pan vol voor op tafel voor dinsdag.

Vandaag 19 oktober de salie en tijm in ons huisje te drogen gehangen.
Bedoeling is om na enkele weken als het goed gedroogt is de hele saliebladeren in een gesloten potje te bewaren. De tijm zal ik tussen twee vingers van de takje afrissen. Die gaat ook in een potje.

Een paar dagen geleden heb ik de rozemarijn geoogst en de blaadjes in een gesloten potje in het donker gezet. Geen idee eigenlijk of dit wel de manier is om te drogen. Niet dus. Het vocht moet eruit door het te laten drogen. Op een website heb ik hierover nuttige info gevonden die ik ook voor alle andere kruiden kan gebruiken.

http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/diversen/9950-kruiden-drogen-en-bewaren.html


Eigenlijk zou ik deze pagina 'voorraad' moeten noemen. Immers, we doen niets anders dan een voorraad aanleggen voor na de oogstperiode. Maar omdat we de oogst op verschillende manieren bewaren, noem ik deze pagina ook naar de bewaarwijze.




Voor het eerst iets gewecked. Heel bijzonder.
Ben benieuwd hoe de wortelen over enkele maanden smaken.