zaterdag 29 oktober 2011

winterklaar maken

De tuin is al mooi leeg.
Een kleine twee weken geleden de laatste courgette geoogst, maar nu zijn beide planten uiteindelijk ook afgevoerd.


Hier liggen ze op de composthoop.

tweede tuin

Een nieuwe tuin die we in september aangeboden hebben gekregen hebben we geruild voor een ander, zodat vrienden van ons op die andere tuin ook een moestuin kunnen beginnen.

Betekend wel dat de tuin de we nu nemen nog best wat werk vraagt om geschikt te maken. Er staat van de vorige (huidige) tuinder nog prei, bieten en boerenkool, maar verder staat er vooral onkruid.



Wel heeft de tuin mooie zaaibedden en ook is nog te zien waar aarbeiplantjes staan.

Op deze tuin staat geen huisje. Die mag op deze tuinen in het midden van andere tuinen ook niet, maar dat zouden we ook niet willen. Deze tweede tuin voor ons vlakbij onze eigen tuin en daar hebben we alles al bij de hand.

muesli bollen

Voor mijn vervolg met de mueslibollen ben ik vanmorgen om 6 uur al begonnen  deeg te maken en twee keer te laten rijzen.
Daarbij heb ik 500 gram bloem en 320 gram lauw water en 20 gram verse gist gebruikt en een handje vol havermout.

Dit heb ik 45 minuten laten rijzen en daarna de rozijnen en hazelnoten erdoor gekneed en wat eigeel erop voor de glans. Daarna heb ik de bollen weer 1,5 uur laten rijzen en vervolgens afgebakt.

tot het afbakken ging het goed. De bollen waren groter. Ik heb dus net zo lang de tijd genomen tot ze voldoende gerezen waren.
Alleen na een half uur op 200 graden waren ze nog niet echt bruin. Eenmaal uit de oven was de korst aan de harde kant. Binnenkant was wel aardig.
Voor die harde buitenkant moet ik nog een oplossing zien te vinden.




Nog even het recept gegoogeld van 12 super mueslibollen en die bakken op 190 graden 15 minuten met hete lucht. Dit zal ik een volgende keer proberen.

woensdag 19 oktober 2011

tijd om recepten in de herftvakantie uit te proberen

Nu het herfstvakantie is heb ik best wat tijd om lekkere recepten uit te proberen.

Favoriete bron voor mijn recepten is het italiaanse 'Zilveren Lepel' kookboek. Hier haal ik veel recepten uit waarin ik vaak uit eigen tuin ingrediënten kan gebruiken.

Gister heb ik van een buurman rode bieten gebruikt voor het maken van 'rode bieten met béchamel'.

Vanavond heb ik naast een recept voor spaghetti met courgettes een 'groene cremesoep' gemaakt.

Beide recepten met de rode bieten en de groene cremesoep kun je terugvinden bij recepten. De smaak van beide waren zeer geslaagd.

dinsdag 18 oktober 2011

herftvakantie

Deze week weer volop tijd om overdag naar de tuin te gaan. Het weer is het eerste weekend (15 en 16 oktober) mooi zonnig en boven de 15 graden.

Het onkruid hebben we maandag samen gewied. In de paden stond nog best wat gras en ook tussen de grindtegels stond het hoog.
De Snijbiet eten we bijna niet en heb ik van het land af gehaald. Een hele kruiwagen vol. Onderweg naar de composthoop bleek een buurman wel een portie snijbiet te willen. Hij vertelde dat het voor hem vroeger toen hij nog in Australië woonde (of was het Nieuw-Zeeland) als spinazie werd gegeten. Een liefhebber. In ruil bood hij me bieten aan, die ik met plezier aannam. Op mijn vraag hoe dit klaar te maken kon hij me precies vertellen de bieten een uur te koken, waarnaar de schil er zo af te halen is. In stukjes met een uitje en eventueel wat suiker laten intrekken en dan opdienen. Ik ben benieuwd.

Vanavond heb ik uit de bijbel van de authentieke italiaanse keuken het recept 'rode biet met béchamel' gemaakt. Het koken van de bieten ging fantastisch. Dit heb ik nog nooit gedaan en kwam me ook niet bekend voor van vroeger bij ons thuis. Zelf eten we wel vaak bietjes, maar altijd uit pot.
Het recept is heel geslaagd met de combinatie béchamal. Dit is er voor ons eentje om vaker te doen, maar dan wel met verse bieten van... de groenteman.
Toch eens over nadenken volgend jaar zelf ook bieten te kweken.

Het recept voor de rode biet in bechamel heb ik op de pagina recepten toegevoegd. Net als het basisrecept voor béchamel.

dinsdag 4 oktober 2011

Dierendag

Vandaag is het de dag voor onze dieren.


Goed wat te eten. Nog meer dan anders. Dit hebben ze wel verdiend.

zondag 2 oktober 2011

Kippen thuis

Het is zover.
De kippen zijn in onze eigen tuin in hun nieuwe onderkomen.


De volgende dag beide krielen gekortwiekt en direct los.
Ze vinden het één groot avontuur om te ontdekken waar ze allemaal heen kunnen, maar eigenlijk blijven ze vooral nog bij ons in de buurt.